Brutális felvételeken az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetőjének sírjánál végrehajtott támadás

Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz egységének 2020-ban elhunyt parancsnokára emlékeztek sírjánál az iráni Kermán tartományban, amikor a temető környékét két hatalmas robbanás rázta meg szerdán. Teheránnak sorra küldi a nemzetközi közösség részvétet nyilvánító üzeneteit. A legfrissebb adatok szerint már a százat is meghaladta a halálos áldozatok száma.

2024. 01. 03. 18:33
IRAN-BLAST-POLITICS This photograph taken on January 3, 2024 shows destroyed cars and emergency services near the site where two explosions in quick succession struck a crowd marking the anniversary of the 2020 killing of Guards general Qasem Soleimani, near the Saheb al-Zaman Mosque in the southern Iranian city of Kerman. The blasts, which state television called a "terrorist attack", came with tensions running high in the Middle East a day after Hamas number two was killed in a Beirut drone strike. The blasts stuck near the Saheb al-Zaman Mosque in Kerman, Soleimani's southern hometown where he is buried, as supporters gathered to mark the fourth anniversary of his death in a US drone strike just outside Baghdad airport. (Photo by TASNIM NEWS / AFP) Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két robbanás rázta meg szerdán az iráni Kermán tartományt, délutánra már a 103-at is elérte a halálos áldozatok száma, és legkevesebb 211-en megsebesültek – közölte a Reuters hírügynökség. Csütörtökre gyásznapot hirdettek Iránban.

Noha a nyomozás nagy erőkkel folyik, az iráni sajtó és a teheráni vezetés szerint is terrortámadás történt, melyet Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz egységének parancsnoka halálának negyedik évfordulóján hajtottak végre. A Golzar településhez tartozó temetőben éppen a 2020-ban amerikai légicsapás során elhunyt Szulejmánira emlékeztek. 

Iráni tisztviselők az IRNA iráni állami hírügynökségnek azt mondták, két robbanószerkezetet távirányító segítségével robbantottak fel.

Idáig senki nem vállalta a felelősséget, szakértők között azonban már folynak a találgatások. Hasszan Ahmadian, a Teheráni Egyetem közel-keleti tanulmányok professzora azt mondta az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak, az Iszlám Állam (ISIS) korábban már megmutatta, képes civileket kivégezni. A szakértő szerint az sem kizárt, hogy Izrael áll a támadás mögött, hogy egymás ellen uszítsa Teheránt és Washingtont. „Ezek mind lehetőségek” – tette hozzá.

Ebrahim Raiszi iráni elnök azonban leszögezte, kiderítik, kik hajtották végre a támadásokat, és megbüntetik őket. 

Az amerikai légicsapásban elhunyt Kászim Szulejmániról, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevû különleges egység parancsnokáról emlékeznek meg tisztelõi Teheránban 2022. január 3-án, halálának második évfordulóján. Fotó: Abedin Taherkenareh/ MTI/EPA

A nap folyamán sorra érkeztek a nemzetközi reakciók a robbantásokra. Elsők között intézte üzenetét Teheránnak Vlagyimir Putyin, kifejezve részvétét. Az orosz elnök megdöbbenésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy temetőbe látogató békés embereket végeztek ki.

Az iraki kormány elítélte a támadást és szolidaritását fejezte ki közleményében. Az Irán által támogatott jemeni húszik is felszólaltak – nyilatkozatukban ők is elítélték a támadásokat, melyeknek álláspontjuk szerint Irán gyengítése volt a céljuk. Haszan Naszrallah, a libanoni Hezbollah vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet közleményében, hogy férfiak, nők és gyermekek vesztették életüket.

Mindeközben az Európai Unió is csatlakozott a részvétet nyilvánítók sorához, azt hangsúlyozva, ártatlan emberek vesztették életüket a támadásban.

Nagyon elszomorít minket az iráni Kermán tartományban elkövetett kegyetlen terrortámadás. Isten adjon áldást azoknak, akik életüket vesztették, és gyors felépülést kívánok a sebesülteknek

– fogalmazott X-oldalán közzétett bejegyzésében Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Borítókép: Megsemmisült autók, miután terrortámadást hajtottak végre Kászim Szulejmáni halálának negyedik évfordulóján az iráni Kermánban 2024. január 3-án (Fotó: AFP/Tasnim News)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.