Döntés született az F–16-ok ügyében – Zelenszkij nem fog örülni

Az ukrán elnök hónapok óta áhítozik a híres amerikai vadászgépek után.

2024. 01. 07. 20:20
null
Spangdahlem, 2023. június 14. Amerikai F-16-os harci gép a németországi Spangdahlem légi támaszpontja fölött 2023. június 14-én, az Air Defender 2023 hadgyakorlat harmadik napján. Ez a NATO történetének legnagyobb szabású légi hadgyakorlata, a manõverekben 25 ország 10 000 katonája és 250 légi jármûve vesz részt. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hónapok óta hangoztatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, sürgősen szüksége van az oroszokkal folytatott háborúban az F–16 típusú amerikai vadászgépekre. Dánia azonban bejelentette, akár hat hónapos késés sem kizárt a gépek megküldésében – számolt be a Berlingske dán napilap az ország védelmi minisztériumára hivatkozva.

 

A dán miniszterelnök tavaly augusztusban még azt ígérte Ukrajnának, új év környékén elindul az első, hat repülőgépből álló gépcsoport a kelet-európai országba. Állítása szerint akkoriban már folyamatban volt a pilóták kiválasztása.

Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter októberben viszont már korrigálta a dátumot. Közölte, 2024 áprilisáig fognak megérkezni az F–16-ok.

Az ukrán elnök tavaly temérdek felszólalásában adott hangot annak, szüksége van az amerikai vadászgépekre. Dánia elsők között vállalta, hogy F–16-okat ad át az ukránoknak, mellette Hollandia, Norvégia és Belgium is hasonló bejelentéseket tett.

Borítókép: Amerikai F–16 harci gép a németországi Spangdahlem légi támaszpontja fölött 2023. június 14-én, az Air Defender 2023 hadgyakorlat harmadik napján (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.