Izrael-ellenes vádakat fogalmazott meg az uniós főképviselő

A külön palesztin állam létrehozásáért szállt síkra Josep Borrell.

2024. 01. 20. 16:42
KULEBA, Dmitro; BORRELL FONTELLES, Josep
Kijev, 2023. október 2. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje az EU nem hivatalos kijevi külügyminiszteri találkozójának végén Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tartott közös sajtóértekezleten 2023. október 2-án. Az EU külügyminiszterei most elõször gyûltek össze az EU területén kívül és Ukrajna támogatásáról tárgyaltak, majd az ukrán külügyminiszterrel találkoztak. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Josep Borrell, az EU vezető diplomatája azzal vádolta meg Izraelt, hogy létrehozta és finanszírozta a Hamász palesztin fegyveres csoportot, amely október 7-én példátlan támadásokat indított Izrael ellen – írja a francia Le Monde napilap. 

Igen, a Hamászt az izraeli kormány finanszírozta, hogy megkísérelje meggyengíteni a Fatah által vezetett Palesztin Hatóságot

 – mondta Borrell a spanyolországi Valladolidi Egyetemen elhangzott beszédében. 

Az uniós politikus egyébként úgy fogalmazott, hogy a kétállami megoldást kívülről kell erőltetni a béke megteremtése érdekében. 

Borrell szerint ugyanakkor ha nem avatkoznak be határozottan, akkor a gyűlölet és az erőszak spirálja nemzedékről nemzedékre, temetésről temetésre folytatódik, miközben virágzik a gyűlölet magva, amelyet ma Gázában vetnek el.

Josep Borrell szerint a térség konfliktusának egyetlen békés megoldása egy külön palesztin állam létrehozása.

Ezzel szemben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az elmúlt napokban megerősítette, hogy ellenzi a palesztin állam létrehozását, s ezért bírálatot kapott amerikai szövetségesétől is, amely a kétállami megoldást szorgalmazza.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.