Ursula von der Leyen két kézzel kapaszkodik az elnöki fotelbe

A bizottság elnöke február közepén jelentheti be, hogy újra jelölteti magát a posztra.

Forrás: Politico2024. 01. 20. 10:26
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2023. október 18. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal felszólal az izraeli-palesztin konfliktusról szóló vitán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2023. október 18-án. Az uniós törvényhozás október 16. és 19. között ülésezik. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik jól érzi magát az Európai Bizottság elnökének székében Ursula von der Leyen. Legalább is erre utalnak azok az értesülések, amelyekről a Politico számolt be. A brüsszeli hírportál cikke szerint Von der Leyen február 19-én jelentheti be, hogy ismét indul a posztért.

Az elnök terveit ismerő két személy szerint a CDU berlini ülésén teszi majd meg az erről szóló bejelentését. Ha jóváhagyják azt, akkor ezt követően az Európai Néppártnak, azaz EPP–nek is meg kell erősítenie Von der Leyen jelölését a március 6–7-i bukaresti pártkongresszuson. A Politico szerint ugyanakkor ez lehet csak formalitás lesz, tekintettel a Kereszténydemokrata Unió politikai súlyára, és arra, hogy az EPP sem bővelkedik jelöltekben.

A tervek szerint Ursula von der Leyen az EPP választási kampányának élére állna, annak ellenére, hogy nem indul európai parlamenti mandátumért. Ehelyett Von der Leyen a 2024 és 2029 között újbóli kinevezéséért küzdene a bizottság élén. Az erről szóló döntést az EU vezetői hozzák meg, de a parlamentben szavazással kell megerősíteni.

A CDU szóvivője a Politicónak azt mondta: 

Megerősíthetem, hogy a pártelnöki ülést február 19-re tervezik.

Ennél többet viszont nem kívánt az üggyel kapcsolatban mondani. A hírportálnak Von der Leyen szóvivőjét nem sikerült elérni a találgatásokkal kapcsolatban. Friedrich Merz, a CDU-pártelnök viszont már tavaly kijelentette, hogy azt szeretné, ha Von der Leyen elindulna a második bizottsági elnöki mandátumért.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az izraeli-palesztin konfliktusról szóló vitán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2023. október 18-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

 

 


 

 



 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.