Damaszkuszra mért izraeli rakétacsapás megölte az iráni Forradalmi Gárda négy tagját

A szíriai állami média azt közölte, hogy a Damaszkusz Mazzeh negyedében lévő épület egy valószínű izraeli támadás célpontja lett.

Forrás: Reuters2024. 01. 20. 13:04
null
Erbíl, 2024. január 16. Iráni rakétacsapásban találatot kapott lakóépület az észak-iraki Erbílben 2024. január 16-án. A kiújult izraeli-palesztin konfliktusban a palesztinok pártján álló Irán hadserege, a Forradalmi Gárda reggelre virradóan rakétákkal lõtte az észak-iraki Erbílben szerinte mûködõ izraeli kémközpontokat, és közlése szerint eltalálta a Moszad izraeli hírszerzõ ügynökség egyik fõhadiszállását. Az erbíli rakétacsapásban többen életüket vesztették. MTI/EPA/Gailan Hadzsi Fotó: Gailan Hadzsi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni állami televízióban közölt nyilatkozatában a Forradalmi Gárda megerősítette, hogy négy katonai tanácsadója meghalt az izraeli csapásban, és közölte, hogy a további részleteket később jelentik be. Az állami tévé szerint a megcélzott épület iráni tanácsadók rezidenciája volt Damaszkuszban – írta meg a Reuters hírügynökség.

A szíriai állami média azt közölte, hogy a Damaszkusz Mazzeh negyedében lévő épület egy valószínű izraeli támadás célpontja lett, de további részleteket nem közölt. Más szíriai helyi média szerint a szíriai fővárosban robbanások hallatszottak.

A forrás, aki a szíriai kormányhoz és fő szövetségeséhez, Iránhoz közel álló csoportok hálózatának tagja, azt mondta, hogy a többszintes épületet Bassár el-Aszad elnök kormányát támogató iráni tanácsadók használták. A forrás szerint egy ötödik ember is meghalt, de nem tudták azonnal azonosítani az állampolgárságát.

Esszam al-Amin, a damaszkuszi al-Movaszat Kórház vezetője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a szombati támadást követően kórházába egy holttestet és három sebesültet, köztük egy nőt szállítottak.

Decemberben egy izraeli légicsapásban a gárda két tagja halt meg, egy másikban pedig Damaszkusz közelében, december 25-én a gárda egyik vezető tanácsadója , aki a Szíria és Irán közötti katonai koordinációt felügyelte – emlékeztet a Reuters.


Irán és szíriai katonai szövetségesei Szíria keleti, déli és északi részének széles területein, valamint a főváros környékének számos külvárosában beépültek.

Borítókép: Iráni rakétacsapásban találatot kapott lakóépület az észak-iraki Erbílben 2024. január 16-án. A kiújult izraeli–palesztin konfliktusban a palesztinok pártján álló Irán hadserege, a Forradalmi Gárda reggelre virradóan rakétákkal lőtte az észak-iraki Erbílben szerinte működő izraeli kémközpontokat, és közlése szerint eltalálta a Moszad izraeli hírszerző ügynökség egyik főhadiszállását. Az erbíli rakétacsapásban többen életüket vesztették (Fotó: MTI/EPA/Gailan Hadzsi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.