Brutális felvételeken a franciaországi gazdatüntések

Már napok óta tartanak a gazdatüntetések Franciaországban, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy véget érnének a közeljövőben. Azt azonban már látni, hogy a kormány hajlandó engedményeket tenni – nem csoda, hiszen az országban lassan eluralkodik a káosz, hatalmas felfordulásról tanúskodnak a megmozdulásokról készült felvételek.

2024. 01. 28. 16:49
ATTAL, Gabriel
Salon-de-Provence, 2024. január 27. Trágyadomb az aszfalton egy országos gazdatüntetésen a dél-franciaországi Salon-de-Provence városban 2024. január 27-én. Az elõzõ estén Gabriel Attal francia miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezõgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és intézkedéseket vezet be a nyolcadik napja tüntetõ gazdák terheinek enyhítésére. A legjelentõsebb francia mezõgazdasági szakszervezet, az FNSA jelezte, hogy folytatódik a tiltakozó megmozdulás. MTI/EPA/Sebastien Nogier Fotó: Sebastien Nogier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltorlaszolt utak, hatalmas tűz az utcák közepén, szétdobált szénabálák, utakra borított gyümölcsök és zöldségek, felborított teherautók, szétdobált trágyakupacok és szemét – ilyen képsorok láthatók azokon a videós összeállításokon, melyeket a franciaországi gazdatüntetések során készítettek.

A gazdák ugyanis úgy látják, hogy a Gabriel Attal vezette francia kormány nem tesz eleget a megsegítésükért: azt követelik, ne legyen több tilalom a növényvédő szerekre, állítsák le az üzemanyagárak emelkedését, továbbá jobb munka- és életkörülményeket követelnek. Párizs, úgy tűnik, hajlandó engedményeket tenni. A Reuters hírügynökség közlése szerint a francia kormány pénteken már elvetette a dízelre vonatkozó kedvezmény fokozatos kivezetését, és további lépésekre is hajlandóságot mutatott.

 

Borítókép: Trágyadomb az aszfalton egy országos gazdatüntetésen a dél-franciaországi Salon-de-Provence városban 2024. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.