Ebből háború lesz

Politikusokból álló küldöttség érkezett Tajvanra vasárnap, nem sokkal a szigeten tartott elnökválasztás eredményének kihirdetése után.

Forrás: MTI2024. 01. 14. 10:56
CAJ Jing-ven; LAJ Csing-tö
Tajpej, 2024. január 13. Caj Ing-ven leköszönõ tajvani elnök (k) beszél Laj Csing-tö tajvani alelnök, a kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladás Párt (DPP) elnökjelöltje (b) és Hsziao Pi-kim alelnökjelölt társaságában a párt eseményváróján Tajpejben 2024. január 13-án, miután a DPP megnyerte az elnökválasztást. MTI/EPA/Daniel Ceng Fotó: Daniel Ceng
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikusokból álló küldöttség érkezett Tajvanra vasárnap, nem sokkal a szigeten tartott elnökválasztás eredményének kihirdetése után. Az amerikai kormány által működtetett Tajvani Amerikai Intézet küldöttségének tagjai között van Stephen J. Hadley volt nemzetbiztonsági tanácsadó és James B. Steinberg volt külügyminiszter-helyettes. A delegáció a tervek szerint hétfőn több magas rangú tajvani politikussal egyeztet majd.
 A szigeten szombaton tartottak elnökválasztást, melyet a tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje, a jelenlegi alelnök, Laj Csing-tö nyert.

A tajvani külügyminisztérium vasárnap felszólította Kínát, tartsa tiszteletben a szigeten a hét végén rendezett elnökválasztás eredményét.

A tárca közleményben „abszurdnak” nevezte a voksolással kapcsolatos pekingi visszhangokat, kiemelve, hogy több tucat ország gratulált már az eredményekhez.
Az eredményhirdetés után nem sokkal Csen Pin-hua, a tajvani ügyekkel foglalkozó kínai hivatal szóvivője azt közölte, Peking „határozottan ellenzi” Tajvan függetlenségét, a kínai külügyminisztérium egyik szóvivője pedig leszögezte: 

csak egyetlen Kína létezik.

Borítókép: Caj Ing-ven leköszönő tajvani elnök beszél Laj Csing-tö tajvani alelnök, a kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladás Párt (DPP) elnökjelöltje és Hsziao Pi-kim alelnökjelölt társaságában a párt eseményváróján Tajpejben 2024. január 13-án, miután a DPP megnyerte az elnökválasztást (Fotó: MTI/EPA/Daniel Ceng)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.