Fel akarta robbantani Rómát a terrorista

Rejtőzködő dzsihadistát tartóztatott le az olasz rendőrség. Immár szinte naponta hozza az olasz sajtó a terrorgyanús bevándorlók letartóztatásáról, kitoloncolásáról szóló híreket.

2024. 01. 05. 17:17
Emergency situation at Italy's Lampedusa
Emergency situation at Italy's Lampedusa Fotó: VALERIA FERRARO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tunéziai származású dzsihadista terve az volt, hogy Rómába utazik, ahol robbantást hajt végre. A 38 éves férfi 23 éve élt Olaszországban, de nem integrálódott, saját kultúrája és vallása szerint élt. Mint kiderült, az évek alatt radikalizálódott, majd a közel-keleti konfliktus kirobbanásának hatására egyre aktívabb terroristapropagandát közvetített.

Úgy nyilatkozott, mindaz, ami a Közel-Keleten történik, az Olaszország és a nyugati országok bűne, és ezért meg kell fizetniük. 

Az interneten megosztott és a dzsihádot éltető tartalmakban úgy beszélt Olaszországról, mint egy esetleges terrortámadás célpontjáról. Tervei szerint Rómában vagy Bolognában követte volna el a támadást.

A hatóságok szerint a nyugati világ iránti gyűlölete és antiszemita megnyilvánulásai miatt kockázatot jelentett nemzetbiztonsági szempontból, ezért kiutasították az országból. Az sem kizárt, hogy összehangolt nemzetközi terrorcselekményre készült, pár hónapja ugyanis azzal fenyegette meg az olasz rendőröket, hogy hét országnak kell eltűnnie a térképről.

Szélsőséges iszlamista nézeteinek adott hangot akkor is, amikor a rendőrség kábítószer hatása alatti vezetés miatt elvette a jogosítványát. A férfi egyébként rendelkezett tartózkodási engedéllyel, de a feleségével szemben elkövetett erőszakos bánásmód miatt elítélték.

Az olasz hatóságok ugyancsak a Nyugat-ellenes gyűlölete miatt egy 33 éves, egyiptomi férfi kitoloncolásáról is döntöttek. Az afrikai migráns az izraeli–palesztin konfliktus kirobbanását követően október 14-én Milánóban több járókelőt sebesített meg kezében egy Koránnal, miközben Allahot dicsőítette és azt kiabálta, hogy minden hitetlennek pusztulnia kell. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Valeria Ferraro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.