Felgyújtottak egy központot a migránsok – folyamatosak a lázadások Olaszországban

Nehezen tud megszabadulni Olaszország a kitoloncolásra váró bevándorlóktól. Lázadást szítanak és gyújtogatnak a zárt központokban, így próbálva megszökni a hatóságok elől.

2024. 01. 26. 18:21
null
Lampedusa, 2023. szeptember 19. Az ország belsejébe szállításukra várakozó, illegális bevándorlók a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévõ befogadóközpontban 2023. szeptember 19-én. Az olasz kormány megszigorította az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályokat, mert az elõzõ évhez képest megkétszerezõdött az idén mostanáig Olaszországba érkezett migránsok száma. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-afrikai bevándorlók gyújtották fel a héten a dél-olaszországi Trapaniban található migránsközpontot. A baloldali politikusok a rendőröket hibáztatják a történtekért. Nem egyedi esetről van szó, Szicíliában is hasonló eset történt. A mediterrán országban folyamatosak a lázadások, amelyek különösen azután sokasodtak meg, hogy 29 fogvatartott észak-afrikai bevándorló ügyében jogerőssé vált az ítélet: el kell hagyniuk az országot.

A migránsok a Trapaniban található központban matracokból és kartondobozokból tüzet raktak, a lángok rövid időn belül átterjedtek az egész épületegyüttesre.

Személyi sérülések nem történtek, de a létesítmény átmenetileg használhatatlanná vált – a 145 kitoloncolásra váró bevándorlót át kellett szállítani egy másik zárt intézménybe. A rendőrség vízágyúval és könnygázzal oszlatta szét a lázadókat. A beszámolók szerint a központban már napok óta forr a hangulat, a rendfenntartó erők munkatársainak többször be kellett avatkozniuk a nyugalom helyreállítására. A rendbontók a rossz körülmények és a menedékkérelem benyújtása körüli túl bonyolult bürokrácia miatt lázadtak: panaszkodtak a nem működő mellékhelységeikre, a rossz minőségű élelmiszerre, a hideg helyiségekre, valamint a hiányos egészségügyi ellátásra. A fogdában főként tunéziai, marokkói és egyiptomi származású bevándorlók voltak.

A baloldal szerint a Trapaniban történt eset is azt bizonyítja, hogy nem lehet zárt táborokban tartani a migránsokat. Úgy vélik ,az embertelen körülmények és a rendfenntartók agressziója vezetett a lázadás kirobbanásához.

Baloldali politikusok azt követelik, Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a parlament előtt számoljon be a zárt táborokban uralkodó állapotokról. Ilaria Cucchi, a baloldali Demokrata Párt politikusa lágereknek nevezte a létesítményeket, ahol súlyosan sérülnek a bevándorlók alapvető jogai. A zárt táborok körülményeinek azonnali felülvizsgálatát és emberhez méltó kondíciók biztosítását követeli a kormánytól.

A Giorgia Meloni vezette kormány tavaly novemberben a megszaporodott börtönlázadások miatt új törvényeket vezetett be: 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a felkelések szervezőit, 1–5 évig terjedő börtönnel azokat, akik részt vesznek benne.

Borítókép: Az ország belsejébe szállításukra várakozó, illegális bevándorlók a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévő befogadóközpontban 2023. szeptember 19-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.