Ferenc pápa a lemondásáról beszélt

– Élek és még nem kívánok lemondani – mondta a katolikus egyházfő egy olasz televíziós csatornának adott interjúban.

2024. 01. 15. 17:49
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. december 25. Ferenc pápa (k) a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyén, ahonnan elmondja hagyományos karácsonyi Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét karácsony elsõ napján, 2023. december 25-én. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Élek és még nem kívánok lemondani – mondta a katolikus egyházfő egy olasz televíziós csatornának adott interjúban. 

Ferenc pápa közel egyórás exkluzív interjút adott a Nove televíziónak, ahol lemondásáról, a világban dúló konfliktusokról, a fegyvergyártás mögötti óriási haszonszerzésről, a bevándorlókról és a homoszexuális párok megáldásáról szólt. 

A mélyreható beszélgetés során a szentatya leplezetlenül szólt azokról az egyház és a világ számára legfontosabb témákról, melyek napi szinten jelen vannak a világsajtó hasábjain. Az idősödő pápához intézett első kérdés a lemondására vonatkozott, melyről maga is gyakran szólt az elmúlt évek során. A katolikus egyházfő ez alkalommal úgy fogalmazott 

Nem gondolkodik a péteri széktől való megváláson, nem aggodalmaskodik miatta és nem is vágyik rá, ez csupán egy lehetőség, mely nyitva áll a pápák előtt. 

Jelenleg azonban nem ez áll gondolatai, nyugtalanságai vagy érzelmei középpontjában. Amíg úgy érzi, hogy elegendő ereje van az egyház szolgálatához, addig folytatja, amikor úgy érzi, hogy ez megfogyatkozik, gondolkozni fog rajta.

Háborúk és fegyverkereskedelem

A világban dúló háborúkról, az ukrán–orosz konfliktusról, a Gázai övezetben zajló öldöklésekről szólva a szentatya elmondta, nem tudja, hogy miért olyan nehéz a béke megteremtése, borzasztó önpusztítás zajlik. Hangsúlyozta, abban reménykedik, hogy a békekötésre irányuló diplomáciai kísérletek meghozzák a várt eredményeket. 

Aki remél, az sosem csalatkozik, ebbe kell kapaszkodni

– fogalmazott.

Elmondta, hogy naponta felhívja a Gázai övezetben lévő plébániát, az ottaniak borzalmas pusztításokról számolnak be. Úgy véli, a két népnek testvérként kellene viszonyulnia egymáshoz ahelyett, hogy elpusztítják egymást. Igaz, hogy a békekötés mindig kockázatos, a háború azonban ennél is sokkal kockázatosabb. A háborúról elmélkedve a pápa kijelentette: 

Ki kell mondani, még akkor is, ha szégyenkezve, hogy a háborúk mögött a fegyverkereskedelem áll. A valóság az, hogy jelenleg a fegyvergyártás a legjövedelmezőbb üzletág.

Az emberek szívében rejtő gonoszságról és a világban dúló konfliktusokról szólva hozzáfűzte, a háborúk gyakran azért húzódnak el vagy szélesednek ki, hogy több fegyvert adhassanak el, vagy új fegyverek kerülhessenek kipróbálásra.

Azonos neműek

A rendezetlen kapcsolatban élők és az azonos nemű párok áldásáról szóló január elején jóváhagyott Fiducia supplicans dokumentummal kapcsolatban Ferenc pápa elmondta, az egyház berkein belüli konfliktust az okozhatta, hogy hiányosak az ismeretek. A kétségeket meg kell osztani és testvéri párbeszédet kell folytatni, ellenkező esetben nagy a veszélye, hogy megkeményített szívvel, ellenállással közelítjük meg a témát, és negatív következtetéseket vonunk le. A szentatya őszintén bevallotta, az ehhez hasonló kényes kérdések meghozatalának gyakran a magány az ára. 

Az Úr mindenkit megáld, mindenkit, aki megkeresztelhető. Az embereknek azonban el kell gondolkodniuk azon, hogy az Úr áldása milyen utakat sugall. A mi dolgunk az, hogy kézen fogjuk és segítsük őket, hogy az Úr útjait járhassák, nem pedig az, hogy elítéljük őket

– mondta. Hozzátette, ez is az egyház pasztorális munkájához tartozik, különösen a gyóntatók feladata. 

Ferenc pápa azt is elmondta, mindig arra buzdítja a gyóntató atyákat, hogy bocsássanak meg mindent és bánjanak jótékonyan az emberekkel, ahogyan az Úr viseltetik irántunk.

A migrációról

A pápa az interjú során szólt a migráció körüli nehézségekről is. Úgy fogalmazott, a bevándorlókkal szembeni könyörtelenség a probléma. Túl sok kegyetlenség éri őket, attól kezdve, hogy elhagyják otthonaikat, az út során egészen addig amíg Európába nem érnek. Gyakran úgy bánnak velük, mint a tárgyakkal. A szentatya a migráció összetett kérdéséről elmélkedve azt is elmondta: mindenkinek jogában áll hazájában maradni vagy elvándorolni. 

Jelenleg öt olyan európai ország van, amelyek fogadják a bevándorlókat. Ne zárjátok be az ajtókat, legyetek szívesek!

– szólította fel a migráció terheit viselő országokat a pápa a televízió képernyőjén keresztül. Majd hozzátette, ezekben az országokban alacsony a gyermekvállalás, vannak települések, melyek elnéptelenednek. Egy jól átgondolt migrációs politika segítségére lehet az olyan fejlett országoknak is, mint Itália vagy Spanyolország.  

Kezünkbe kell vennünk a migrációs problémát és ki kell küszöbölni a bevándorlókat kizsákmányoló maffiákat

– hívta fel a figyelmet a pápa. Az interjú végén Bergoglio pápa arra kért mindenkit, hogy imádkozzanak érte, hogy kudarcot ne valljon kötelessége teljesítésében. Humorosan hozzátette: ne ellene, hanem érte imádkozzanak.

Borítókép: Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyén (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.