Tisztázták Ferenc pápa szavait az azonos neműek házasságáról

A Fiducia supplicans dokumentum valójában lezárja az utat az azonos nemű párok liturgikus, rituális áldása előtt, amit számos liberális katolikus kör követel – főleg Nyugat-Európában.

Forrás: V4NA2023. 12. 27. 7:05
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. december 25. A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyén, ahonnan elmondja hagyományos karácsonyi Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét karácsony elsõ napján, 2023. december 25-én. MTI/EPA/Vatikáni Média Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa nem megnyitotta, hanem lezárta az utat

Annak ellenére, hogy a médiában egyes szalagcímek azt sugallják, hogy az egyház közelgő változások és áttörő döntések előtt áll, amelyek megnyitják az utat az azonos neműek egyesüléseinek megáldása előtt, a valóság valójában teljesen más. A Vatikán Fiducia supplicans (magyarul a Hiányzó bizalom) című nyilatkozata határozottan lezárta az utat az azonos neműek egyesülései liturgikus és rituális megáldása előtt – írja véleménycikkében Aleksander Banka, a Sziléziai Egyetem neves filozófusa, amelyet a V4NA nemzetközi hírügynökség szemlézett. 

A szerző szerint

a szalagcímek célja a figyelem és az olvasóközönség felkeltése volt, és sok esetben a szenzációhajhász címeken túl nem jutó olvasók félrevezetésére irányultak. Az igazság az, hogy a nyilatkozat az egyház belpolitikája szempontjából egy átgondoltan kidolgozott dokumentum. Nem valószínű, hogy tetszeni fog azoknak, különösen néhány nyugat-európai egyházban, akik liturgikus vagy legalábbis rituális áldást kívántak a szabálytalan házasságban élő pároknak, beleértve az azonos neműek kapcsolatát is.

Mint ismert, a Hittani Kongregáció nyilatkozata szerint a szabálytalan házasságban élő párok és az azonos nemű párok bármilyen áldása, amely hasonlít a házasság szentségének liturgiájához vagy a házastársak megáldásának rituáléjához, kifejezetten kizárt. Ahogyan az ilyen kapcsolatban élő egyének számára az áldás bármilyen hivatalos formájának megadása liturgikus ünnepségek során vagy teljesen világi szertartásokkal, például polgári házasságkötéssel együtt. A cikk szerint

a nyilatkozat célja, hogy elkerülje a zavart, a botrányt, a katolikus egyház házasságról szóló hagyományos tanításának gyengülését.

 

Ferenc pápa valójában tisztázta a főbb kérdéseket

Ferenc pápa azonban megenged valamit, amit az egyház mindig is megengedett: a hétköznapi, spontán, egyéni, nem liturgikus és nem rituális áldások értékét, amelyeket bárki, beleértve az azonos neműeket vagy szabálytalan házasságban élőket is, kérésre megkaphat.

Az áldásnak ez a formája nem az egyesülésük vagy szexuális kapcsolatuk jóváhagyása, hanem az áldás, az egyház egyik legelterjedtebb szentségének mélyebb megértése. A pápa kívánsága szerint az ilyen áldások fontos lelkipásztori erőforrást jelentenek, és a lelkipásztoroknak előfeltételek vagy az áldást kérők erkölcsi elemzése nélkül kell felajánlaniuk

– írja a cikk szerzője, aki szerint a szabálytalan vagy azonos neműek házasságában élő személyek a nyilatkozatból megtudják, hogy mint minden hívőt, az egyházban elfogadják és megáldják őket, függetlenül életmódjuktól, de ez nem változtat azon a tényen, hogy életmódjukat az egyház áldásával nem lehet szentesíteni. Ez a tisztázás egyeseknek vigaszt, másoknak elégtételt jelent, sokak számára pedig vagy elégtelen vagy kiábrándító.

 

Borítókép: Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyén, ahonnan elmondja hagyományos karácsonyi Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét karácsony első napján (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.