Házi őrizetbe kerülhet a volt miniszterelnök korrupció miatt

Ha bűnösnek találják Sali Berishát, tizenkét évnyi börtönbüntetésre is ítélhetik.

2024. 01. 01. 8:07
BERISHA, Sali
Tirana, 2023. december 21. Sali Berisha, az ellenzéki Albán Demokrata Párt korrupcióval vádolt vezetõje, korábbi miniszterelnök támogatóihoz szól a parlament tiranai épülete elõtt 2023. december 21-én, miután a törvényhozók többsége megszavazta mentelmi jogának felfüggesztését. MTI/AP/Armando Babani Fotó: Armando Babani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott a napokban Sali Berisha volt albán miniszterelnök elleni eljárás. A Politico brüsszeli hírportál beszámolója szerint a balkáni ország egykori vezetőjét házi őrizetbe helyezik – a politikus ellen korrupció ügyében indult eljárás. A döntést Irena Gjoka bíró hozta meg. Berisháról ugyanis azt állítják, hatalmával visszaélve állami földek és sportlétesítmények privatizációját tette lehetővé az általa is támogatott törvénymódosításokkal. Mindezzel veje, Jamarber Malltezi pénzügyi érdekeltségeit segítette, aki egy magánemberek és a védelmi minisztérium birtokában lévő sportkomplexumot vásárolhatott meg, melyen 17 lakóházat építhetett. Az ügyészek szerint mintegy 5,4 millió eurós nyereségre tettek szert.

A volt miniszterelnök azonban tagadta a vádakat, és azzal érvelt, az ügyet átpolitizálták, mely mögött Albánia jelenlegi kormányfője, a Szocialista Pártot vezető Edi Rama áll. Berisha hozzátette: „bizonyítékok, tények vagy dokumentumok nélkül” hozták meg az ítéletet.

A politikus arról is beszélt, Rama megsértette Albánia alkotmányát, és „sztálinista intézkedéseket” tett riválisa elhallgattatására. Az ügyben a kormányfő is megszólalt, közölte, „nem tekinti győzelemnek”, hogy Berishát házi őrizetbe helyezik. A Balkan Insight nevű, főként délkelet-európai hírekkel foglalkozó portál értesülései szerint Berisha a házi őrizet során csak azokkal a családtagokkal kommunikálhat majd, akikkel él, emellett nem hagyhatja el az országot sem. A határozat ellen öt napon belül fellebbezhet a volt miniszterelnök, ügyvédje azt mondta, élni fognak a lehetőséggel.

Amennyiben a volt miniszterelnököt bűnösnek találják, akár 12 évnyi börtönbüntetésre is ítélhetik.

Sali Berisha 1992 és 1997 között volt Albánia elnöke, majd 2005 és 2013 között miniszterelnökként vezette hazáját, politikai karrierje során többször volt képviselő az Európa Tanácsban is. A 79 éves politikus és veje ellen októberben indult eljárás korrupció miatt, majd december 21-én az albán parlament megszavazta Berisha mentelmi jogának felfüggesztését – közölte az MTI. 2021-ben az Egyesült Államok, 2022-ben pedig Nagy-Britannia is megtiltotta, hogy Berisha és családtagjai a területükre lépjenek a volt kormányfő elleni korrupciós vádak miatt.

Borítókép: Sali Berisha, az ellenzéki Albán Demokrata Párt korrupcióval vádolt vezetője, korábbi miniszterelnök támogatóihoz szól a parlament tiranai épülete előtt 2023. december 21-én, miután a törvényhozók többsége megszavazta mentelmi jogának felfüggesztését (Fotó: MTI/AP/Armando Babani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.