Kezdődik a csata: igy zajlik az iowai előválasztási folyamat

Minden szem Iowára szegeződik, a közép-nyugati államban tartandó választmányi ülések nyitják meg a republikánus elnökjelölti naptárat.

Forrás: Fox News2024. 01. 15. 5:10
TRUMP, Donald
Waterloo, 2023. december 20. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Waterloo-ban tartott kampányrendezvényén 2023. december 19-én. Az elnökválasztást 2024 õszén tartják az Egyesült Államokban. Jelenleg a republikánus szavazók 69 százaléka támogatja Trump jelöltségét, míg a második legnépszerûbb Ron DeSantis floridai kormányzót 13 százalék. Az elnökjelöltségrõl döntõ elõválasztási folyamat január közepén kezdõdik Iowa államban, az elnökválasztást 2024 õszén tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Charlie Neibergall Fotó: Charlie Neibergall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választmányi ülések ellentétben a legtöbb előválasztással az állami pártok szervezésében zajlanak. Az iowai republikánus választásokon nincs meghatározott lista az engedélyezett jelöltekről, így a választók bárkit beírhatnak, akit csak akarnak, írja a Fox News.

A legtöbben azonban a jelenlegi republikánus jelöltek közül fognak választani. Ők pedig: Donald Trump volt elnök, Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet, Ron DeSantis floridai kormányzó, Vivek Ramaswamy vállalkozó, Asa Hutchinson volt arkansasi kormányzó és Ryan Binkley vállalkozó.

DESANTIS, Ron
Az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Ron DeSantis floridai kormányzó a New Hampshire állambeli Rochesterben kampányol. Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther

Mind a republikánus, mind a demokrata párt hétfő este tartja a választmányi gyűlését, de csak a republikánusok szavaznak a 2024-es elnökjelöltről. A bejegyzett republikánusok arra adják le szavazatukat, hogy kit szeretnének elnöknek, míg a bejegyzett demokraták pártügyek intézésére gyűlnek össze, és nem tartanak elnökjelölti preferenciaszavazást.

 

Hogyan is működnek a választások?


Az iowai választmányi ülés az 1970-es évek óta az első országos szavazás. A választások napjától eltérően a választmányi ülések éjszaka zajlanak, és a választóknak általában személyesen kell megjelenniük a szavazáson. Helyi idő szerint körülbelül este hét órától a regisztrált republikánus szavazók megérkeznek és bejelentkeznek az állam 99 megyéjében a saját szavazókörükben, ahol rövid beszédeket hallgatnak meg az egyes jelöltek képviselőitől. 

A választópolgárok ezután leadják szavazataikat arra, hogy kit szeretnének elnöknek, majd a szavazatokat azonnal, a választópolgárok és a kampány képviselőinek szeme láttára számolják meg.

Az egyes körzetek eredményeit ezután az adott körzet elnökei beviszik egy országos online rendszerbe, ahol az Iowai Republikánus Párt munkatársai összesítik azokat, és a párt hivatalos weboldalán keresztül jelentik.

Ez egy nagyon tökéletes művelet, emellett nagyon dörzsölt is

mondta Steve Scheffler, az iowai választási körzetek egyik elnöke szerdán a Fox News műsorvezetőjének, Martha MacCallumnak.

Forrás: Fox News

Ez egy egyszerű, alulról jövő kezdeményezés 

– tette hozzá Randy Weisheit, egy másik elnök. „Bejelentkeznek, kapnak egy cédulát, és egyszerűen szavazhatnak az általuk preferált elnökjelöltre. Vannak megyei ügyek is, amelyeket alapvetően mi nézünk meg: a megyei pártunk képviselőinek, valamint a megyei pártunk küldötteinek megválasztása. Ennyi.

A cél az, hogy a Republikánus Párt, vagy ahogy emlegetni szokták a Nagy Öreg Párt (GOP) elkerülje azokat a problémákat, amelyekkel az iowai Demokrata Párt szembesült a 2020-as demokrata választási kampány során, amikor csak hetekkel később igazolták a győztest.

Az akkori kudarc több változtatáshoz vezetett az iowai Demokrata Párt részéről, beleértve az állam szuperkedd státusának visszasorolását a nemzet elsősége helyett. Ennek eredményeként az iowai demokraták március 5-ig – a szuperkeddig – postán adják le szavazatukat az elnökjelöltre.

Hétfőn az iowai republikánus szavazók választják meg elnökjelöltjüket, és a szavazás eredménye határozza meg, hogy az állam negyven kongresszusi küldöttje közül hányat kapnak az egyes jelöltek. 

Bár az iowai választmányi ülések a győztes jelölteket korai előnyhöz juttatják a delegáltak versenyében, nem feltétlenül jelzik előre, hogy ki lesz a párt jelöltje.

Iowa az országos republikánus küldöttek összlétszámának csupán 1,6 százalékát teszi ki, de mivel ez az első országos szavazás, az eredmények jelentős hatással lehetnek a kampányra, és tovább szűkíthetik a republikánus előválasztási mezőnyt. Hétfőre fagyos szél és hóvihar várható, ami súlyosbítja a logisztikai nehézségeket azon választók számára, akik nyilvánosan kívánják támogatni jelöltjeiket. A New Hampshire-i előválasztást mindössze nyolc nappal a választmányi ülések után tartják.

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Waterloo-ban tartott kampányrendezvényén 2023. december 19-én (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.