Lavrov: Az Oroszország legyőzését célzó villámháború illúziónak bizonyult

Az orosz diplomácia vezetője moszkvai éves sajtótájékoztatóján összegezte a 2023-as külpolitikai eredményeket. Beszédében kitért az orosz–ukrán háborúra, a világrend átalakulására, továbbá kétállami megoldást sürgetett az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háború lezárása érdekében.

2024. 01. 18. 12:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter éves sajtótájékoztatóján összegezte a minisztérium 2023-as munkájának eredményeit, és megosztotta a nemzetközi helyzetről alkotott elképzeléseit. A sajtótájékoztatóra, mintegy 190 orosz és 170 külföldi újságíró akkreditált, akik 140 médiumot képviselnek - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki


Globális válságokat okoz a Nyugat politikája

A világ a 2024-es évet különböző konfliktusok és válságok terhével kezdte, amelyek Lavrov szerint a Nyugat destruktív politikájából erednek, és amelyek a közeljövőben újabb problémákkal lehetnek terhesek.

Az orosz diplomácia vezetője megerősítette, Oroszország és Kína közötti kapcsolatok a történelem legjobb időszakát élik. Hozzátette: Oroszország célja, hogy 2024-re megszüntesse a Nyugattól való függés minden formáját, mind a gazdaság, mind az ellátási láncok tekintetében.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet, és az Eurázsiai Gazdasági Unió egy olyan ernyőrendszer, amely lehetőséget teremt a méltányos többpólusú együttműködésre

– jegyezte meg Lavrov.

A BRICS a többpólusú világ jólétét szimbolizálja, és a dél-afrikai csúcstalálkozón a bővítésről szóló döntéssel jelentős lépést tett előre. Az idei év elnökeként Oroszország biztosítani fogja, hogy az újonnan csatlakozók egyenlő figyelmet kapjanak – mondta el Lavrov. Ezen túlmenően több mint 30 ország jelezte erős érdeklődését a BRICS-országokkal való szoros együttműködés kialakítása iránt, ami a szövetség ígéretes jövőjét jelzi. Az eurázsiai biztonsági kérdéseket a térségen kívüli országok bevonása nélkül kell megoldani – tette hozzá.

 

Oroszországot nem tudják legyőzni

Kérdésre válaszolva Lavrov kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyre inkább „elutasítja a nyugati tanácsadói kezét”. Lavrov az ukrajnai választások körül zajló vitákat is kommentálta, és azt egy visszatérő drámához hasonlította, amely tükrözi Zelenszkij törekvését, hogy minél tovább ragaszkodjon a hatalomhoz. Lavrov továbbá hangsúlyozta, hogy a nyugati nemzetek megértették, hogy hibát követtek azzal, hogy villámháborút folytattak Oroszországgal szemben, mivel ez végül puszta illúziónak bizonyult.

Ahogy fogalmazott „Kijevnek megtiltották, hogy kiegyezési szerződést írjon alá Oroszországgal”

Nincs remény arra, hogy Oroszországot valahogyan legyőzik

– fogalmazott.

Lavrov szerint a neokolonializmus politikáját az USA és szövetségesei fenntartják. Az általános elképzelés az, hogy más országokat a saját előnyükre használjanak fel, és éljenek belőlük.

Természetesen az USA a britekkel és néhány más szövetségessel együtt egyszerűen lábbal tiport minden elképzelhető nemzetközi jogi normát. Senki sem hatalmazta fel őket Jemen bombázására. Mint ahogyan a NATO-t sem hatalmazta fel senki arra, hogy 2011-ben Líbiát bombázza

 – mondta Lavrov, aki szerint a Washingtonból érkező felmentő nyilatkozatok elég szánalmasnak tűnnek.

„A Nyugat azzal, hogy Ukrajnát a Krímre és Oroszország belső területeire mérendő csapásokra bujtogatja, és ezekhez nagy hatótávolságú eszközökkel is ellátja, azt bizonyítja, hogy nem akar konstruktív megoldást” – fogalmazott a tárcavezető az MTI közlése szerint.

 

Kétállami megoldás az izraeli háború lezárásának kulcsa

Az Izrael és a palesztinok közötti helyzet megoldásához csak közvetlen párbeszédre van szükség, mondta. Az Egyesült Államok, Izrael és az arab államok közötti félig zárt kapcsolatok Palesztinával kapcsolatban nem lesznek sikeresek.  

A fő törekvésnek egy palesztin állam létrehozásának kell lennie, az ENSZ alapokmányával és határozataival teljes összhangban.

Oroszország az ENSZ BT jövő heti ülésén javaslatokat fog tenni a közel-keleti konfliktusok kollektív rendezésére. A gázai erőszakos cselekmények megismétlődése folytatódni fog a palesztin állam létrehozása nélkül, tette hozzá.

Az Oroszország legyőzését célzó villámháború illúziónak bizonyult, és a Nyugat megértette hibáját 

Oroszország volt az egyik első ország, amely nagyhatalomként fellépett nemzeti érdekeinek védelmében, és megakadályozta azok megsértését. Az USA totális hibrid háborút indított, hogy politikailag és gazdaságilag megfojtson minket, és legyőzze Oroszországot a csatatéren –mondta Lavrov.

A Nyugat egyre többet fecseg a nukleáris hatalmak közötti esetleges összecsapásról, mivel az elrettentő eszközök fokozatosan elpárolognak – mondta Lavrov. Washington feladta mindazokat az elveket, amelyekre a kapcsolatainkat építettük – tette hozzá.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Makszim Semetov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.