Soha nem látott méretű tüntetés kezdődött Németországban + videók

A német gazdák nem lassítanak, az eddigi legnagyobb tüntetésre készülnek a német fővárosban.

Forrás: hirado.hu2024. 01. 15. 11:06
null
Ellwangen, 2024. január 10. A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Ellwangenben 2024. január 10-én. A mezõgazdasági termelõk január 8-án indítottak útlezárásokat is magában foglaló, egyhetesre tervezett országos tüntetéssorozatot Németországban. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is tüntetnek a német gazdák, és úgy fest, feladás helyett egyre jobban bekeményítenek. Hétfőre minden eddiginél nagyobb demonstrációt hirdettek Berlinbe, amelyhez a fuvarozók is csatlakoztak. Legalább tízezer résztvevővel számolnak a német fővárosban. 

A termelőknek nem maradt más választása a kormányzati megszorítások miatt, ezért utcára vonultak. – Azt szeretnénk elérni, hogy ne emeljék az útdíjakat és a gázolaj árát. Továbbá hogy megmaradjanak az eddigi támogatások, ezért küzdünk – foglalta össze követeléseiket Hubertus Krupp gazda. 

480 millió eurót vonna el a balliberális kormány a gazdáktól, megszüntetve a gázolaj-támogatásokat és csökkentve az adókedvezményeket. Később már visszakoztak: az intézkedéseknek csak egy része valósulna meg, és nem azonnal, hanem fokozatosan. 

Eközben Olaf Scholz német kancellár nem állt ki a gazdák elé, nem volt hajlandó beszélni velük. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy ez alapvető hiba volt Scholztól, hiszen minden tüntetés, ami gazdasági céllal indul, egy idő után politikai irányt fog venni. 

– Az elmúlt napokban olyasmit tapasztaltunk itt Németországban, ami figyelemre méltó. Én még soha nem láttam ilyet, mint amit most itt az utcán látok, pedig már 48 éves vagyok. Münchenben is megerősítette a rendőrség, hogy öt és fél ezer ember tüntetett, a kollégáim szerint több mint hétezren voltak. Más városokban és Berlinben is rengetegen voltak, és itt most a házam előtt is − mondta el Anthony Robert Lee, aki a Landwirtschaft Ferbindet Deutschland szövetség szóvivője, és a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában adott interjút.

 

Borítókép: A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal Ellwangenben 2024. január 10-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.