Olaf Scholz két év alatt tönkretette a német gazdaságot

Olaf Scholz német kancellár még csak a hivatali idejének felénél jár, de Európa legerősebb gazdaságát már az egyik leggyengébbé tette. A baloldali kormánykoalíció recesszióba taszította Németországot, miközben Ukrajnát nagy összeggel támogatja. Ebből lett elege a németeknek. A gazdák tüntetnek, a vasutasok sztrájkolnak, miközben egyre többen elszegényednek.

Forrás: Origo2024. 01. 15. 10:41
SCHOLZ, Olaf
Dubaj, 2023. december 2. Olaf Scholz német kancellár beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra érkeznek az aggasztó hírek Németországból. A német politika baklövései miatt a gazdaság már recesszióba került, és várhatóan még hónapokon át abban is ragad, írta az Origó. Nem csoda tehát, hogy a németek egyre nagyobb része elküldené a kormányt. A legutóbbi hírek szerint újra emelkedik az infláció.

 

Mi történt Németországban?

Scholz alig pár hónapja, 2021 végén vette át a kormányt a jobboldali kormánykoalíciótól, amikor 2022 februárjában kitört az ukrajnai háború. Némi tétovázás után a szociáldemokrata politikus „közlekedésilámpa-koalíciója” (a három párt színe a vörös, a sárga és a zöld) Ukrajna szinte korlát nélküli támogatása mellett döntött, és az Oroszország elleni uniós szankciók motorjává lett.

Az elhibázott politika következtében az energiaárak egész Európában elszálltak. Alig telt el fél év, amikor a német vezetők felszólították a lakosságot, hogy az otthonaikat legfeljebb 18 fokra fűtsék fel, a gazdaság húzóerejét jelentő ipari vállalatok pedig korlátozni kényszerültek tevékenységüket az orosz gáz hiányában. A problémák azóta csak tornyosulnak, a német gazdaság tavaly a legrosszabbul teljesített az eurózónában.

 

Megelégelték az emberek a német kormány politikáját

Ennek következménye a januári gazdatüntetés-sorozat és vasutassztrájkok. Prőhle Gergely egykori berlini nagykövet a Világgazdaságnak azt mondta, hogy a német agrárdemonstrációk csak a jéghegy csúcsát jelentik az Európa legerősebb gazdaságát sújtó problémák tengerében. A kormány emelte az adókat, miközben csökkentené a gazdálkodók támogatását. 

A német gazdák traktorjaikkal a müncheni Terézia-mezőn (Theresienwiese). Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna

A mezőgazdaság szereplői úgy érzik, hogy az ország vezetése magára hagyta őket, ami miatt már többször utcára vonultak az elmúlt hetekben. Habár a tüntetések hatására a vezetés úgy döntött, hogy a támogatások egy részét csak két év múlva veszik el teljesen, a farmereknek ez nem jelent vigaszt, így is sokan tönkremehetnek.

A vasutasok is tiltakoznak: magasabb bért követelnek. Kétnapos sztrájkjukkal pont akkor bénították meg a tömegközlekedést, amikor elkezdődött a férfi kézilabda-Európa-bajnokság. Ez a magyar szurkolók kiutazását is megnehezítette.

A gazdaság egyik alapjának számító építőipar a padlóra került, olyannyira, hogy legutóbb a 2009-es pénzügyi válság idején költöttek rá annyira keveset, mint az elmúlt hónapokban.

Ezután az sem lehet meglepő, hogy nő a munkanélküliség. A német szövetségi munkaügyi hivatal szerint decemberben 5,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami azt jelenti, hogy Németországban 2,7 millióan voltak állás nélkül. A ráta pedig csak egyre nő, novemberben még 5,6 százalékon állt. Az akkori 4,2 százalékos magyar munkanélküliségi ráta azt mutatja, hogy Európa legerősebb gazdaságát Magyarország simán megelőzte.

Összességében tehát elszegényedett társadalom és recesszióba került gazdaság az eredménye a gyenge kezű és a zöldeknek a kormányban teret engedő Olaf Scholz eddigi kancellárságának. A lejtőn lefelé tartó német gazdaság kilátásai pedig 2024-re is aggasztók.

Mindeközben Scholz luxushelikoptereket vásárol a baloldali kormánynak – írta a Vg.hu. A kormánypártok el akarták rejteni a 75,8 milliárd forintnak megfelelő összegű megrendelést. A Kereszténydemokrata Unió, a CDU szerint a kormány teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.