Szakadás: ez már személyes konfliktus a pénzügyminiszter és a kancellár között

Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár és Christian Lindner szabaddemokrata pénzügyminiszter a német jelzőlámpa koalíció alappillérei. A kabinet pénzügyi döntései viszont éket vertek a két politikai oldal képviselője közé.

2024. 01. 26. 17:14
null
German Chancellor Olaf Scholz talks to German Finance Minister Christian Lindner next to German Justice Minister Marco Buschmann during a weekly meeting of the German cabinet at the chancellery in Berlin on January 24, 2024. (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christian Lindner szabaddemokrata pénzügyminiszter nem sokkal a 2021. decemberi kormányalakítás után nem titkolta, hogy mennyire felnéz Olaf Scholz kancellárra. Agyba-főbe dicsérte, sőt a kabinet egyetlen tagjaként még 2022-es esküvőjére is meghívta, írja a Bild.

Scholz is tudta, hogy mit talált Lindnerben: egy olyan minisztert, akivel egy hullámhosszon volt a pénzügyek vonatkozásában – kezdetben.

Az Alkotmánybíróság ítélete a koalíciós kormány adósságtrükkjéről ugyanis most mély szakadékot vágott a két politikus közé.

A Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője befolyásos liberálisok szerint csalódott és kiábrándult. Az Alkotmánybíróságtól kapott pofon és a Scholz-cal az adósságfék enyhítéséről folytatott vita meggyengítette Lindner bizalmát a kancellárban.

A szabaddemokraták most már kevésbé bíznak abban, hogy ebben a kormányban keresztül tudják vinni a gazdasági elképzeléseiket. Ráadásul az általuk támogatott adósságfék állandó támadások alatt áll. A Szociáldemokrata Párt (SPD) az ukrajnai háború ellenére is elutasítja a Lindner által szorgalmazott adósságféket. Szerintük ugyanis ez mindenki életét megnehezítené. Rolf Mützenich, a Szociáldemokrata Párt (SPD) frakcióvezetője máig nem bocsátotta meg Lindnernek, hogy a kancellárt a költségvetési vitáról szóló megállapodás nélkül küldte az SPD decemberi pártkongresszusára.

Az is beárnyékolja Lindner megítélését a szociáldemokraták körében, hogy először ragaszkodott a kemény megszorító döntésekhez (ami kiváltotta a gazdák haragját), hogy aztán néhány nappal később hatmilliárdot találjon (a megszorító intézkedések egy részét el lehetett törölni). 

Az SPD szerint: Lindner nem tartja kézben a pénzügyeket.

A legújabb vita a gyermektámogatás körül folyik. Lindner csak a legjobban keresők gyermekkedvezményét akarja emelni. Ez igazságtalan, mondják a szociáldemokraták, és a gyermektámogatás emelését követelik.

FDP-s körökben azt beszélik, vizsgálják, hogy tervezett céljaik az SPD-vel és a Zöldekkel közös koalícióban megvalósíthatók-e még egyáltalán. A Szociáldemokrata Párt pedig gyanakodva figyeli, hogy Lindner hónapok óta blokkolja a kancellár egyik kedvenc projektjét, a kollektív szerződési törvényt. Ez arra kötelezte a szövetségi kormányt, hogy csak olyan cégeknek ítéljen oda megbízásokat, amelyeknél kollektív bérmegállapodás van érvényben.

Hogy szakad-e a folyamatos támadások alatt álló koalíció, az a következő hónapokban dőlhet el, a 2025-ös költségvetésről szóló tárgyalások során. 

Egy viszont már ma is biztos: 25 milliárd euró a hiánya a német államháztartásnak.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár beszél Christian Lindner német pénzügyminiszterrel Marco Buschmann német igazságügyi miniszter mellett a német kabinet heti ülésén a berlini kancellári hivatalban 2024. január 24-én (Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.