Újabb bevándorlási hullámot indíthat el a brüsszeli döntés

Az ország a vízumliberalizációnak köszönhetően elveszítheti a lakossága jelentős részét.

Forrás: N1, Szabad Európa Rádió, MTI2024. 01. 04. 7:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háborútól és a kilátástalanságtól tartanak leginkább

A népességének akár negyedét is elveszítheti Koszovó azzal, hogy Brüsszel jóváhagyta, hogy január 1-jétől vízummentesen utazhassanak a balkáni ország állampolgárai a schengeni övezetbe. Az N1 szerb nyelvű televízió által idézett politikai elemző szerint idén az 1,8 milliós állam lakosai közül akár félmillió ember kezdhet új életet Nyugat-Európa országaiban. 

Prizren, város Koszovó déli részén (Fotó: Pixabay, mesuttoker)

A vízumliberalizáció lehetővé teszi a biometrikus útlevéllel rendelkező koszovói állampolgárok számára, hogy hat hónapon belül legfeljebb kilencven napig tartózkodjanak a schengeni övezet 27 tagállamának bármelyikében – magyarázza a jelenlegi helyzetet a Szabad Európa Rádió.

A koszovói lakosok többsége most Nyugaton próbál majd munkát találni – mondta Nexhmedin Spahiu. A politikai elemző szerint a kivándorlás okai között lesz a háborútól való félelem is.

Majdnem minden koszovói családnak van legalább egy tagja, aki Nyugaton él és dolgozik. Koszovóban nagyon alacsonyak a bérek és magas a munkanélküliség, ezért sok fiatal Nyugat-Európa fejlett országaiban látja a jövőjét. Arra számítok, hogy csak ebben az évben Koszovó körülbelül félmillió lakosa megy Nyugatra

 – jelentette ki Spahiu.

 

Fiatal és idős is megindulhat

A szakértő szerint a vízumliberalizáció életbe lépése után nagy migrációs hullám várható, amelynek következményei negatívan érintik az egész koszovói társadalom felépítését.

A vízumliberalizáció földrengést fog okozni Koszovóban. A jelentős számú fiatal távozása számos területen érinti majd a koszovói társadalmat. Várhatóan sok nyugdíjas is elhagyja Koszovót, és Nyugatra megy gyermekeihez

 – mondta az elemző.

Spahiu hozzátette: a társadalmi és gazdasági okok mellett sokan a háborútól való félelem miatt hagyják el Koszovót. Sőt a helyzet miatti aggódás következtében, már egyre kevesebben járnak haza külföldről, mint korábban.

A háborútól való félelem miatt sokkal kevesebben érkeztek nyugatról Koszovóba az újévi ünnepekre, mint a korábbi években

 – mondta.

 

A koszovói vezetés óva inti a lakosságot a visszaélésektől

Albin Kurti miniszterelnök a vízumliberalizációval kapcsolatban arra szólította fel a lakosságot, hogy tartsák tiszteletben a beutazási szabályokat. A pristinai repülőtéren tartott ezzel kapcsolatos ünnepségen a kormányfő arra kérte a vízum nélkül utazó állampolgárokat, hogy a feltételeknek és a kritériumoknak megfelelően utazzanak Európába. Mint fogalmazott: így tisztelik és emelik fel országukat.

Túl sokáig vártunk erre, sok lehetőséget megvontak tőlünk. Ezért ez egy fontos nap. Megszűnik egy nagy igazságtalanság, és egy fontos jogot szerzünk meg, jogot arra, hogy vízum nélkül utazhassunk a schengeni övezetben

 – mondta Kurti.

A tartózkodás célja üzleti út, turizmus, vagy családlátogatás lehet, munkavállalás nem – jegyzi meg az MTI írása. A pristinai kormány ez utóbbi betartására szólította fel az állampolgárokat azt üzenve, ne éljenek vissza Brüsszel jó szándékával. A térség országai közül Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia számára 2009-ben, Albánia és Bosznia-Hercegovina számára pedig 2010-ben vezette be a vízummentességet az Európai Unió.

Borítókép: A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR amerikai katonái járőröznek a koszovói szerb határon, az észak-koszovói Belloberde falu közelében 2023. december 22-én (Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.