Volt elnököt tiltottak ki az Egyesült Államokból

A jogállamiság és a kormányzati átláthatóság aláásására hivatkozik az amerikai külügyminisztérium.

Forrás: MTI2024. 01. 18. 9:18
Giammattei, Alejandro
Guatemalaváros, 2019. augusztus 12. Alejandro Giammattei, a Vamos konzervatív párt elnökjelöltje beszél támogatóihoz Guatemalavárosban 2019. augusztus 11-én, miután megnyerte az elnökválasztás második fordulóját. A leköszönõ Jimmy Morales elnök tisztségéért a 63 éves konzervatív jelölt ellenfele Sandra Torres, a balközép politikai erõk jelöltje volt. MTI/EPA/EFE/Esteban Biba Fotó: Esteban Biba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtiltották a beutazást az Egyesült Államokba Alejandro Giammattei volt guatemalai elnöknek korrupció miatt – közölte az Egyesült Államok külügyminisztériuma helyi idő szerint szerdán.

A külügyminisztériumnak hiteles információi vannak arról, hogy Giammattei elnöki megbízatása alatt kenőpénzt fogadott el közfeladatainak ellátásáért cserébe, ami aláásta a jogállamiságot és a kormányzati átláthatóságot

– mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közleményében.

A volt elnököt hivatali ideje alatt sokan bírálták, amiért nem élesztette fel az ENSZ által támogatott, elődje által megszüntetett korrupcióellenes megfigyelőközpontot, és többször összeütközésbe került az Egyesült Államokkal az ország korrupció megfékezésére tett erőfeszítései miatt. Giammatteit hétfőn váltotta Bernardo Arevalo korrupcióellenes politikus az elnöki poszton.

Borítókép: Alejandro Giammatte volt guatemalai elnök (Fotó: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.