Megtorló légicsapásokat indított Pakisztán Irán ellen

Legalább hét emberéletet követelt a perzsa ország ellen indított támadás.

Forrás: MTI2024. 01. 18. 8:54
null
Lahor, 2017. április 5. A pakisztáni biztonsági erõk tagjai a népszámlálási biztosokat kísérõ katonák ellen elkövetett pokolgépes merénylet helyszínén, Lahorban 2017. április 5-én. A támadásban legkevesebb 6 katona életét vesztette, és 18-an megsérültek. (MTI/EPA/Rahar Dar) Fotó: RAHAT DAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iráni területen működő lázadószervezetre mért csapásokat a pakisztáni légierő csütörtök hajnalban – jelentette be a pakisztáni külügyminisztérium. A légicsapásoknak a megtámadott iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány kormányzóhelyettese szerint legkevesebb hét halálos áldozatuk volt.

A megtorló pakisztáni légicsapásokra azt követően került sor, hogy a szomszédos Irán kedden drón- és rakétacsapásokat mért a Dzsais al-Adl dzsihadista szervezet két fontos pakisztáni bázisára, és a támadásban két gyermek életét vesztette. Az Irán és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tekintett, szunnita militánsokból álló Dzsais al-Adl korábban több délkelet-iráni merénylet elkövetőjeként is jelentkezett. A szélsőséges csoport az iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány függetlenségéért küzd. Azon a területen az emberek többsége az iszlám szunnita ágát követi, miközben Irán a síita iszlám központja.

A pakisztáni külügyminisztérium közleménye szerint a csütörtöki támadás „rendkívül összehangolt és célzott, precíziós katonai csapások sorozata volt”. A közleményben hangsúlyozták, hogy a támadást egy tervezett nagyszabású terrorista akcióról szerzett értesülést követően hajtották végre „Pakisztán biztonságának megvédése érdekében”.

Az iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány kormányzóhelyettese, Ali Reza Marhamati elmondta, hogy a csütörtöki légicsapásoknak több halálos áldozatuk volt. Pontos számukat nem közölte, csak azt, hogy három nő és négy gyermek is meghalt. – Az áldozatok nem irániak voltak – mondta. A pakisztáni támadást követően az iráni állami televízió egy névtelenül nyilatkozó tisztviselőre hivatkozva közölte, hogy Teherán határozottan elítélte a támadást, és „azonnali magyarázatot követelt” Pakisztántól. Pakisztán Beludzsisztán tartománya, valamint a szomszédos Irán Szisztán-Beludzsisztán tartománya több mint két évtizede küzd a lázadó beludzs csoportokkal.

Borítókép: A pakisztáni biztonsági erők tagja (Fotó: MTI/EPA/Rahar Dar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.