Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fontos találkozója lesz ma Orbán Viktornak

Hivatalában fogadja csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök vietnámi kollégáját, Pham Minh Chinht. Vietnám kormányfője hét év után először érkezik hazánkba, miniszterelnöki szintű találkozó utoljára 2017 szeptemberében volt, amikor Orbán Viktor Hanoiba látogatott. A magyar–vietnámi kapcsolatok 74 évre, 1950-ig nyúlnak vissza, azóta a két ország az átfogó partnerség szintjére emelte kapcsolatait.

2024. 01. 18. 5:15
Thủ tướng Phạm Minh Chính dự Hội nghị thượng đỉnh thương mại dịch vụ toàn cầu năm 2021 Fotó: Dương Văn Giang
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább erősödnek a magyar–vietnámi kapcsolatok: csütörtökön Vietnám miniszterelnöke, Pham Minh Chinh érkezik hazánkba, akit a tervek szerint Orbán Viktor kormányfő fog fogadni látogatásának első napján. Vietnám budapesti nagykövetsége a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy a miniszterelnöki szintű egyeztetések részeként diplomáciai, kulturális, vízgazdálkodási, valamint felsőoktatási megállapodásokat fognak aláírni. Pham Minh Chinh látogatása alatt részt vesz a Magyar–Vietnámi Üzleti Fórumon, előadást tart a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen , továbbá vállalatoknál is látogatást tesz és találkozik a hazánkban élő több mint hatezer fős vietnámi közösség képviselőivel. A miniszterelnököt pénteken Novák Katalin köztársasági elnök fogadja, szombaton pedig Romániában folytatja európai körútját.

NOVÁK Katalin; PHAM MINH CHINH
Novák Katalin köztársasági elnök és Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnök kétoldalú találkozója az ENSZ 28. klímakonferenciáján Dubajban 2023. december 1-jén. Fotó: Bruzák Noémi/MTI

 

Mit kell tudnunk a magyar–vietnámi kapcsolatokról?

A magyar–vietnámi kapcsolatok több mint hetven évre nyúlnak vissza – a diplomáciai kapcsolatok felvételének időpontja 1950. február 3. –, és az elmúlt években tovább erősödtek: 2018-ban a két ország az átfogó partnerség szintjére emelte kapcsolatát, 2020 óta pedig a kereskedelmi növekedésnek köszönhetően kulcsfontosságú kereskedelmi partnerekké váltak. A Vietnám Hírügynökség (VNA) cikkében kiemelte, Magyarország már az 1970-es években szoros partnerséget ápolt Vietnámmal: 1973 és 1975 között 636 fős békefenntartó misszió érkezett az országba. „Magyarország jelenleg Vietnám egyetlen átfogó partnere Kelet-Közép-Európában” – hangsúlyozta a hírügynökség. A szoros gazdasági kapcsolatokat a számok is alátámasztják: 2017-ben nagyjából 355 millió dolláros kétirányú kereskedelemről számoltak be a kormányok, a tavalyi év első 11 hónapjában pedig a 785 millió dollárt is elérték.

A VNA egyúttal arra is rámutatott, a Covid-válság idején Vietnámot számos kihívás érte, melyek legyőzésére Magyarország és Románia elsőként nyújtott segítséget. Hanoi ugyanis több százezer oltóanyagot, valamint orvosi felszerelést kapott két európai partnerétől.

Hazánkban több mint hatezer vietnámi él, akik különböző kulturális és jótékonysági rendezvényeken keresztül segítik a kétoldalú együttműködés fejlődését.

 

Hatalmas fejlődésen megy keresztül Vietnám

Pham Minh Chinh 2021 áprilisa óta Vietnám miniszterelnöke, mely a négy legmagasabb pozíció egyike. „Merj gondolkodni, merj tenni – innováció és kreativitás” – ezzel a mottóval vette át a kormányfői hivatalt. Az elmúlt évben a vietnámi gazdaság hatalmas növekedésnek indult: 2023-ban a GDP 4,24 százalékkal növekedett, és egyre több külföldi választja az ázsiai országot üzleti célokból.

A statisztikai adatok szerint tavaly 7,7 százalékkal nőtt a külföldi befektetések aránya, előző évben a külföldi turisták száma pedig a 12,5 milliót is elérte, ami 3,4-szeres növekedést jelent 2022-höz képest. 

Legutóbb például az kapott nagy sajtófigyelmet, hogy a Skoda megnyitotta első márkakereskedését Hanoiban, és a cseh autógyártó bejelentette, a márka két modelljét már biztosan exportálni fogják. A külföldi befektetésekről egyébként gyakran lehet olvasni a nemzetközi sajtóban, nemrégiben a kínai GoerTek vállalat – mely az Apple telefonokhoz készült AirPods fülhallgatókat is gyártja – adta hírül, gyárat nyit Vietnámban: becslések szerint a befektetések mértéke a 280 millió dollárt is elérheti.

Az ázsiai ország több nemzetközi szervezetnek tagja, köztük a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének, az ENSZ-nek, a Világgazdasági Fórumnak, valamint az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködésnek. Az elmúlt időszakban sikerült rendeznie kapcsolatait Washingtonnal, az Egyesült Államok ugyanis korábban embargóval sújtotta Vietnámot. Hanoi kapcsolatai az Európai Unióval is egyre szorosabbá válnak – ezek egyik mérföldköve a 2019-ben aláírt Európai–Vietnámi Szabadkereskedelmi Megállapodás (EVFTA).

Statisztikai adatok szerint az Európai Unió területére közel 128 milliárd dollár értékű áru érkezett Vietnámból a megállapodás után.

Vietnámot ma már Délkelet-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő országaként tartják számon, melyhez a Magyarországgal fenntartott és egyre nagyobb méreteket öltő kapcsolatok is hozzájárulnak. Pham Minh Chinh hivatalos látogatása hazánkban azt mutatja, hogy a vietnámi kormány érdekelt abban, hogy az elkövetkező időszakban erősítse a két ország közötti kapcsolatokat, teljes mértékben kihasználva az EVFTA és az EU–Vietnám Befektetésvédelmi Megállapodás nyújtotta előnyöket.

Borítókép: Vietnám miniszterelnöke, Pham Minh Chinh (Forrás: Vietnám budapesti nagykövetsége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.