Az Európai Parlament össze akarta ugrasztani a magyar és olasz kormányokat

Magyar képviselők nem kaptak szót a vitán, Győri Enikő az eljárási szabályzat megsértésére hívta fel a figyelmet.

2024. 02. 05. 19:01
Ilaria Salis antifa cellája (Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós)
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai parlament februári, első plenáris ülését rögtön azzal kezdték, hogy megvitatták a magyarországi bebörtönzöttek, köztük Ilaria Salis helyzetét.

 

Vita magyarok nélkül, de nem is Magyarországról

A vitában résztvevők listájának összetétele is beszédesre sikerült.

Íme a felszólalók listája a mai Ilaria Salis-ügyről szóló vitához. Egy magyar képviselő sem kapott szót. Az Európai Parlament támadja Magyarországot, de nem ad lehetőséget a válaszadásra és a védekezésre. Szégyellje magát a baloldali többség, amely nem ismeri a méltányos eljáráshoz való jogot

– írta Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője Facebook-bejegyzésében.

Felszólalók listája a „A magyar börtönökben fogvatartottak helyzete, ideértve Ilaria Salis ügyét is” címet viselő vitán.

Ez a gyakorlat mellesleg az eljárási szabályzatot is sérti, erre szintén Győri Enikő hívta fel a figyelmet, a napirendi pont előtti felszólalásában:

A soron következő napirendi pont tárgyalása nem felel meg az eljárási szabályzat 37/4 pontjának, és sérti az európai értékeket. Egy tagállamot, Magyarországot súlyos vádakkal illetik, s nem adják meg a jogot, hogy magyar képviselőként szót kapjak a vita során. Ez nem felel meg a tisztességes eljárás elvének.

A vitán főként olasz baloldali képviselők szólaltak fel. Az ellenzékben lévő baloldali olasz képviselők felszólalásaikat arra próbálták meg felhasználni, hogy Giorgia Meloni kormányát támadják, amiért szerintük nem lép fel elég keményen az olasz fogvatartott ügyében.

Persze a baloldali sortűz Orbán Viktor magyar miniszterelnökig is elért. Nicola Danti olasz baloldali képviselő a Renew Europe pártcsaládjából Orbán Viktort Meloni „aggasztó barátjának” nevezte.

Pietro Fiocchi konzervatív olasz képviselő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet a baloldali fősodorral szemben, hogy ennek a vitának meg sem kellett volna történnie. A képviselő egy újabb ürügynek látta a vitát arra, hogy Magyarországot és Olaszországot támadják a [választási] kampányban.

Ezt a francia Jean-Lin Lacapelle is megerősítette:

Az EU arra használja ezt az ügyet, hogy beavatkozzon a magyar nemzeti politikába

– fogalmazott.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának a vezetője a vitát követően újságíróknak kiemelte, hogy 

minden jóérzésű ember, magyar és nem magyar az áldozatokkal érez együtt. Ezzel szemben mind az elkövetők, mind az európai és magyar dollárbaloldal által médiában kreált, Magyarországot lejáratni szándékozó cikk semmibe veszi az áldozatokat, miközben az elkövetőt akarják sajnáltatni.

Hozzátette: továbbá minden kísérlettel szemben sem sikerült politikai vitát vagy konfliktust létrehozni Olaszország és Magyarország kormányai között. Kiemelte: mi, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja, megvédjük Magyarországot az európai baloldal újabb alaptalan és rágalmazó  támadásaival szemben.

Borítókép: Ilaria Salis szélsőbaloldali aktivista cellája (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.