Az Európai Unió a TikTokot vizsgálja a gyermekek védelmében

Az Európai Unió vizsgálatot indított a TikTok ellen. Véleményük szerint a magánélet és a gyermekek védelme nem valósult meg és függőség kialakítására is alkalmas a platform. Thierry Breton szerint a cég megsértette az új médiafelügyeleti szabályozást.

2024. 02. 20. 21:42
Portland,,Or,,Usa,-,Oct,7,,2021:,App,Store,Top
2054229305 Fotó: Tada Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A TikTok úttörő funkciókat és beállításokat hozott létre a tizenévesek védelmében és a 13 év alattiak távoltartásában, amelyekkel az egész iparág küzd – idézte Morgan Evans vállalati szóvivő szavait a Politico című lap. Nyilatkozatában arra reagált, hogy az Európai Unió több vizsgálatot is indított a kínai tulajdonú platform ellen függőség kialakítása, továbbá a gyermekek és a magánélet nem megfelelő védelme miatt, ami szankciókat vonhat maga után.

 

Az új brüsszeli médiafelügyeleti hatáskörök értelmében a törvény előírja, hogy a cégeknek küzdeniük kell a káros tartalmak és a valótlan információk ellen. Ha ezt nem valósítják meg, akkor a vállalatok globális bevételüknek a hat százalékát elérő bírsággal is szankcionálhatók.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa azt nyilatkozta, hogy a cég valószínűleg megsértette 

a gyermekek védelme érdekében hozott jogszabályokat.

 

A TikToknak és más nagy online platformoknak be kell tartaniuk új tartalommoderálási szabályokat a káros és illegális tartalmak elleni küzdelem jegyében, továbbá meg kell előzniük a kiskorúakra és a mentális egészségre gyakorolt negatív hatásokat.

A cég, amely korábbi adatok alapján havonta Európában mintegy 125 millió aktív felhasználóval rendelkezik,  novemberben kapta az utasítást, hogy számoljon be arról, mit tesz a gyermekek védelme érdekében, kiemelten a mentális és fizikai egészségükért. 

Decemberben az Európai Unió egy másik platform, az X vizsgálatát kezdeményezte az izraeli háborúval kapcsolatban közölt illegális és káros tartalomsugárzás miatt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:Tada Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.