Durva pert akasztanak a Facebook, az Instagram, a TikTok és a YouTube nyakába

Eric Adams, New York város polgármestere helyi idő szerint szerdán bejelentette, hogy pert indítottak több közösségimédia-platform ellen, mert használatukkal hozzájárulnak a fiatalok mentális egészségének válságához.

Forrás: MTI2024. 02. 16. 12:34
Portland,,Or,,Usa,-,Oct,7,,2021:,App,Store,Top
2054229305 Fotó: Tada Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keresetet egy kaliforniai bíróságon nyújtották be. Ebben az áll, hogy a Meta tulajdonában álló Facebook, Instagram, továbbá az Alphabet érdekeltségébe tartozó YouTube, valamint a Snapchat és a kínai fejlesztésű TikTok szándékosan veszik rá a fiatalokat a közösségi média használatára, és teszik őket függővé.

„Az elmúlt évtizedben betekintést nyerhettünk abba, hogy az online világ milyen mértékben képes magával ragadni és függőséget kialakítani, folyamatosan kiszolgáltatva gyermekeinket olyan káros tartalmaknak, amelyek mentális egészségügyi problémáikat csak súlyosbítja” – áll a nyilatkozatban.

Az említett alkalmazások hatása miatt számos iskolai körzetben indítottak pert a gyerekek miatt a vállalatokkal szemben az elmúlt hónapokban, a közösségi médiát felügyelő szabályozó testületek pedig a gyerekek védelme érdekében szigorúbb követelményeket fogalmaztak meg a szolgáltatókkal szemben.

Az Alphabet tagadja az ellene felhozott vádakat.

A múlt hónapban Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója a szenátus előtt kért elnézést az emberektől a közösségi média gyerekekre kifejtett kártékony hatásai miatt.

A Meta egyik szóvivőjének elmondása szerint a vállalat célja, hogy a fiatalok életkoruknak megfelelő, biztonságos tapasztalatot szerezzenek az online éterben, a TikTok pedig közölte: követve az iparági változtatásokat, folytatják a megkezdett munkát a közösség biztonságának fenntartása érdekében.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.