Az Ukrajnának nyújtott támogatás mértéke meghaladja a Marshall-tervet

Az EBRD vezetője szerint az EU és az USA szinte erőn felül támogatja Ukrajnát. A bankelnök úgy véli, az Európai Unió és az Egyesült Államok „hatalmas” támogatást nyújt a hazai ellenállás ellenére.

Forrás: Politico2024. 02. 14. 9:58
null
European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) president Odile Renaud-Basso speaks during "The Framework for Lasting Recovery" session on the first day of the Ukraine Recovery Conference in London on June 21, 2023. Leaders and representatives from more than 60 countries are in London for a two-day conference to secure funding to help Ukraine recover from the ravages of war. (Photo by HENRY NICHOLLS / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Odile Renaud-Basso, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezetője az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást „hatalmasnak” nevezte annak ellenére, hogy a közelmúltban olyan kritikák hangoztak el, amelyek szerint Kijev szövetségesei nem tettek eleget a háború sújtotta ország támogatásáért, írja a Politico.

„Az EU pénzügyi támogatása reálértékben sokkal nagyobb, mint a második világháború utáni Marshall-terv volt, a GDP százalékos arányát tekintve”

 – mondta Renaud-Basso a Politicónak, miközben először jelentette be nyilvánosan, hogy még az idén indulni kíván egy második mandátumért az EBRD vezetőjeként. 

A francia tisztviselő a George Marshall volt amerikai külügyminiszterhez köthető nagyszabású beruházási tervre utalt, amely 16, főként nyugat-európai ország újjáépítését támogatta az 1940-es évek végén. Brüsszel és Washington volt Ukrajna legnagyobb pénzügyi támogatója a konfliktus során, 27,5 milliárd eurót, illetve 22,9 milliárd eurót osztottak szét Oroszország 2022. februári inváziója és a tavalyi év vége között.

„Az a tény, hogy [Ukrajna] költségvetésének ötven százalékát külső támogatásból finanszírozták, óriási dolog” – mondta Renaud-Basso. Megjegyezte, hogy az Ukrajnának 2024-re várt 18 milliárd eurós uniós támogatás az ország 186 milliárd eurós tervezett GDP-jének csaknem tizedét teszi ki.
 

Nyugati fáradtság

Brüsszel és Washington az utóbbi időben komoly ellenállásba ütközött Ukrajna nemzeti költségvetésből történő finanszírozásával kapcsolatban. Az uniós vezetők február elején végül ötvenmilliárd eurós támogatást hagytak jóvá Kijev számára 2027-ig. Joe Biden amerikai elnöknek eközben nehézséget okoz az Ukrajnának szánt katonai segélycsomag megszavaztatása.

Renaud-Basso elutasította az Ukrajna egyes támogatóinak kritikáját, miszerint az EU segélycsomagja kevés a blokk hétéves, 1,074 billió eurós költségvetéséhez képest. Az uniós vezetőknek finom határvonalat kell választaniuk Ukrajna támogatása és a hazai prioritások finanszírozása között – mondta.

„Még ha ez nem is tűnik óriási összegnek... ahhoz képest, hogy milyen valós mozgástérrel rendelkeznek a költségvetésükben [az EU vezetői], hogy további intézkedéseket finanszírozzanak az emberek számára, ez nem könnyű kompromisszum” – mondta Renaud-Basso, hozzátéve, hogy az EBRD-nél is hasonló problémákkal szembesült.

Renaud-Basso szerint a fejlesztési bank négymilliárd euróval növelte a tőkéjét, hogy emelni tudja az Ukrajnának nyújtott támogatást anélkül, hogy más programjait megnyirbálná. Az EBRD a háború kezdete óta már 3,8 milliárd eurót nyújtott Ukrajnának hitelek formájában, és kötelezettséget vállalt arra, hogy a konfliktus lezárultával növeli a támogatást.

Borítókép: Odile Renaud-Basso, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke beszél „A tartós helyreállítás keretei” című ülésen az Ukrajna helyreállításáról szóló konferencia első napján Londonban 2023. június 21-én (Fotó: Henry Nicholls / POOL / AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.