Egyre durvábbak a gazdatüntetések Nyugaton + videók

Gazdák torlaszoltak el több autópályát Hollandiában, a hétfőn későn este kezdődött megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek. Spanyolországban is tiltakoznak a gazdák.

Forrás: MTI2024. 02. 06. 13:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdák az éjszaka folyamán mezőgazdasági járműveikkel több autópályát zártak le Hollandia több részén, valamint nehezítették a holland–belga határátkelők forgalmát. 

A tüntetők szénabálákat és faágakat égettek, valamint nagy mennyiségű szemetet szórtak szét, amelyet szintén felgyújtottak – írja az MTI.

A hulladék lerakása és felgyújtása veszélyt jelent az egészségre és a környezetre, valamint veszélyes helyzeteket teremthet az utakon

 – idézte a rendőrség közleményét a hírportál.

 

A tüzeket még a reggeli órákban is oltották, a köztisztasági vállalatok az utak megtisztításán dolgoznak. Noha több útszakaszon már eltakarították a törmeléket és az egyéb hulladékot, számos autópálya és településekre bevezető út még nehezen járható – tájékoztattak.

 

A megmozdulás következtében legalább két baleset történt, egyik Rotterdam közelében, a másik a keleti országrészben. Az összeütközött személyautók két utasát kellett kórházba szállítani, egyikük állapota súlyos – írták. A holland gazdák Farmers Defence Force nevű radikális csoportja folytatódó tömeges tiltakozást ígér az egész hétre.

Európa több városában is egyre durvább eszközökhöz nyúlnak a tiltakozó gazdák. Franciaországban például a rendőrség kapott tőlük ízelítőt az elkeseredettségükből.

Spanyolországban pedig az uniós agrárpolitika ellen tüntető spanyol gazdák traktorokkal akadályozták a forgalmat az A4-es autópályán, Madridejos közelében.

Gazdatüntetés Spanyolországban (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ismael Herrero)

Az utóbbi hetekben egyebek mellett Belgiumban, Franciaországban, Görögországban és Németországban is tiltakozóakciókat tartanak a mezőgazdaságban dolgozók az olcsó import, a magas költségek és az alacsony felvásárlási árak miatt. 

Borítókép: Gazdatüntetés Spanyolországban (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ismael Herrero)


 

 

 


 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.