Eszement ötlet Londonból: kérvényezik a halottak nemváltoztatását

Egy munkáspárti képviselő az egyik brit törvény megváltoztatását szorgalmazta, hogy a transznemű emberek posztumusz nemét módosíthassák a hivatalos nyilvántartásokban.

Forrás: The Telegraph2024. 02. 04. 13:52
null
HUNGARY-GENDER-PRIDE-POLITICS-LGBTQ-REFERENDUM Fotó: ATTILA KISBENEDEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Charlotte Nichols képviselő kérvényezte, hogy módosítsák a 2004-ben elfogadott gendertörvényt (GRA): a képviselő úgy változtatna a törvényen, hogy lehetővé tegyék, hogy a transzneműek az új nemük alapján legyenek a hivatalos halotti iratokban is, akár visszamenőleg is.

Stuart Andrew, az esélyegyenlőségi miniszter rövidre zárta a vitát azzal, hogy a kormány nem tervezi a törvény további módosítását.

Tavaly csaknem 14 ezer kampányoló kérte a kormánytól a GRA módosítását, hogy lehetővé tegye a posztumusz és gyorsított nemváltoztatást. Bár végül elutasították, az év elején egy halottkém egy 17 éves transznemű tinédzser nemét „férfiként” rögzítette, ami állítólag az első ilyen jellegű eset volt. Az egykori orvos, Sir Liam Fox, aki most Észak-Somerset képviselője, azt mondja, hogy az egész elképzelés abszurd és torzítaná a statisztikát is.

Hozzátette, hogy nem szabad bátorítani azt az elképzelést, hogyha az emberek egyszerűen úgy döntenek, hogy megváltoztatják a biológiai állapotukat, akkor az úgy is van.

Lucy Marsh, a The Family Education Trust szóvivője elmondta, hogy nem tudni, hogy hol lenne a vége, ha nyíltan lehetne hazudni arról, hogy ki milyen nemű. Ha egy halottkém egy gyermek neméről hazudhat, akkor felmerült benne a kérdés, hogy mi lehet a következő lépés. 

A következő lépés akár az is lehet, hogy a csecsemőket bármilyen neműként regisztrálják? Nem szabad a képzeletre bízni ezeket a dolgokat

 − mondta. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Attila Kisbenedek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.