Nyíltan kimondták: az LMBTQ és a migráció lenne az uniós pénzek feltétele + videó

Orbán Viktor pedig már korábban számot adott kormánya ellenálló képességéről.

2024. 01. 24. 18:00
VON DER LEYEN, Ursula
Luxembourg, 2020. január 13. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) az új összetételû uniós testület tagjainak hivatali eskütételén az Európai Unió Bíróságának luxembourgi székhelyén 2020. január 13-án. A biztosok kötelezettséget vállaltak arra, hogy tiszteletben tartják az uniós szerzõdéseket és az Európai Unió Alapjogi Chartáját, feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek maradnak, és az unió általános érdekében járnak el. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság (CONT) és a Költségvetési Bizottság (BUDG) európai parlamenti (EP) képviselői közösen vonták kérdőre az Európai Bizottságot, amiért az pénzeket szabadított fel Magyarország számára.

A Parlament politikai és jogalkotási munkáját húsz állandó bizottság és három albizottság végzi, amelyek mindegyike elnököt és legfeljebb négy alelnököt választ.

Az Európai Bizottság képviseletében többek között Didier Reynders jogérvényesülési biztos tájékoztatta a képviselőket. Reynders biztos – miután hosszasan sorolta a magyar kormány által hozott pozitív lépéseket – elmondta, hogy „a bizottság úgy tekinti, hogy Magyarország meghozta a horizontális feltételek teljesítése érdekében szükséges intézkedéseket. Más területeken a bizottságnak továbbra is aggályai vannak az alapvető jogok chartája alapján. Az úgynevezett gyermekvédelmi törvény rendelkezése és a tudományos szabadság és a menedékjog komoly veszélyeztetése. E kérdéseket illetően a programok kapcsolódó részei továbbra is zárolva maradnak”.

Ez lefordítva ugyanazt jelenti, amit Reynders főnöke, Ursula von der Leyen jelentett ki korábban. A bizottság elnöke ugyanis szintén világosan kimondta, hogy az LMBTQ- és a migrációspolitikához köti az uniós pénzeket.

Ezt megerősítette egy másik biztos is az ülést megnyitó beszédében. Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztos hasonlóképp erősítette meg ugyanezeket. Miután kifejtette, hogy  az Európai Bizottság jogi kötelezettség alatt állt, hogy Magyarország pénzeit feloldja megerősítette, hogy 

azt is szem előtt kell tartanunk, hogy Magyarország nem kezdett tárgyalásokat a charta felhatalmazó feltételei szempontjából releváns egyéb jogsértésekről, amelyek az LMBTQ, az akadémiai szabadság és a menedékjog tekintetében állnak fenn.

Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában minden kétséget kizáróan fogalmazott a magyar kormány ellenálló képességével kapcsolatban:

Nincs az a pénz, amiért migránsokat engednénk be, nincs az a pénz, amiért meg fogjuk engedni, hogy ellakják tőlünk az országunkat, és nincs az a pénz, amiért az LMBTQ-aktivisták kezére adnánk a gyermekeinket

– szögezte le.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az új összetételű uniós testület tagjainak hivatali eskütételén az Európai Unió Bíróságának luxembourgi székhelyén 2020. január 13-án (MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.