Ezt üzente az oroszoknak a norvég város polgármestere

A norvégiai Trondheim polgármestere, Kent Ranum felszólalt az oroszok részvétele ellen a 2025-ös sífutó-világbajnokságon. Ranum azt is ellenzi, hogy akár semleges státusban induljanak.

2024. 02. 05. 13:25
SWEDEN SKI ULRICEHAMN
ULRICEHAMN 20210206 Russia's Gleb Retivykh compete during men's World Cup Free Sprint Saturday Feb. 6, 2021 in Ulricehamn. Photo: Adam Ihse/TT *SWEDEN OUT* (Photo by ADAM IHSE / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP) Fotó: TT News Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel a sífutó-világbajnokság előtt Kent Ranum polgármester üzenete világos: Trondheimben nem látják szívesen az orosz síelőket, írta a norvég VG.

„Az üzenetem az orosz sportolóknak a következő: nem látjuk önöket szívesen Trondheimben a világbajnokságon” – mondta.

 

Ranum így szembemegy azzal az irányvonallal, amelyet a NOB a nyári párizsi olimpiára már kijelölt. Ezek szerint az orosz sportolók akkor vehetnek részt az ötkarikás játékokon, ha teljesítenek egy sor kritériumot. Trondheimben azonban a dolgok másképp alakulnak, ha a város polgármestere a saját útját járja.

„Oroszország nemkívánatos mint résztvevő nemzet.” - mondta Ranum.

Igaz, hogy a FIS dönt, de mi világosan megfogalmazhatjuk az elvárásainkat, és hangsúlyozhatjuk a FIS-nek, hogy mit gondolunk… Elvárjuk, hogy ezt komolyan vegyék

– mondta.

A Nemzetközi Sífutó- és Snowboard-szövetség (FIS) tanácsa 2023. október 25-én meghosszabbította az orosz sportolókkal szembeni szankciókat. Először 2022 márciusában vezettek be korlátozásokat az oroszok nemzetközi síversenyeken való szereplésére. December 8-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy az oroszok és a belaruszok egyénileg, semleges zászló alatt, bizonyos feltételek mellett részt vehetnek a 2024-es nyári olimpián. Az oroszok 2026-os téli játékokon való részvételére viszont egyelőre nincs megoldás.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly ősszel azzal vádolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy az olimpiai játékokat etnikai diszkriminációra használja.

Borítókép: Az orosz Gleb Retivykh versenyez a férfi szabadstílusú sprint világbajnokságon 2021. február 6-án, szombaton Ulricehamnban
(Fotó: Adam ihse/TT News Agency/TT News Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.