Vlagyimir Putyin rasszizmussal vádolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot

Az orosz elnök szerint az olimpiai játékokra való kvalifikáció már nem jog, hanem politikai kiváltság.

2023. 10. 20. 7:52
PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyivosztok, 2023. szeptember 12. Vlagyimir Putyin orosz elnök pódiumbeszélgetésen vesz részt a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum második napján, 2023. szeptember 12-én. MTI/AP/Roszkongressz Alapítvány/Vjacseszlav Viktorov Fotó: Vjacseszlav Viktorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azzal vádolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy az olimpiai játékokat etnikai diszkriminációra használja.

Magukat a játékokat a politikai nyomásgyakorlás eszközeként lehet felhasználni olyan emberek ellen, akiknek semmi közük a politikához. Ez egy durva, valójában rasszista, etnikai diszkriminációként értékelhető

– mondta Putyin a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

A múlt héten a NOB az olimpiai charta megsértése miatt eltiltotta az Orosz Olimpiai Bizottságot, miután az a tagjai közé emelte a Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja területén lévő regionális sportszervezeteket, amelyeknek az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság fennhatósága alá kellene tartozniuk a NOB szerint. 

Az orosz sportolók nemzetközi sporteseményeken való részvétele heves vitákat vált ki azóta, hogy Oroszország 2022-ben háborút indított Ukrajna ellen. Az év elején a NOB úgy döntött, hogy az orosz és belarusz sportolók részt vehetnek a játékokon, amennyiben ezt úgynevezett semleges sportolóként, nemzeti zászló és himnusz kísérete nélkül teszik.

Ukrajna kezdetben kampányt indított az orosz és belarusz sportolók kitiltásáért, és a sportesemények bojkottjával fenyegetőzött. Végül azonban beleegyezett, hogy sportolói versenyezhessenek ellenük, amennyiben az eseményeken a két ország atlétái semleges zászló alatt vesznek részt.

Putyin csütörtökön azt mondta, hogy a sporteseményeken való részvételnek emberi jognak kellene lennie, ehelyett azonban kiváltsággá vált az elmúlt időszakban.

Megtanultuk, hogy a játékokra való ratifikálás nem a sportolók feltétlen joga, hanem egyfajta kiváltság, és ezt nem sporteredményekkel, hanem bizonyos politikai gesztusokkal lehet kiérdemelni, amelyeknek semmi közük a sporthoz

– mondta Putyin.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Roszkongressz Alapítvány/Vjacseszlav Viktorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.