A palesztin zászló reklámozása miatt nagy árat fizet az olimpiai bajnok

Felfüggesztették a versenyzői engedélyét Haszan Halmurzajev olimpiai bajnok cselgáncsozónak. Az iszlám vallású orosz dzsúdós a közösségi oldalán olyan fotót osztott meg, amely az izraeli ellencsapás következményeit mutatta a Gázai övezetben – miután a Hamász terroristái a múlt hét végén megtámadták Izraelt –, s a palesztin zászlót is reklámozta. Halmurzajev vétett a Nemzetközi Dzsúdószövetség szabályzata ellen, amely tiltja a politikai állásfoglalást.

2023. 10. 12. 16:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 30 éves, iszlám vallású Haszan Halmurzajev a 2016-es riói olimpián győzött a férfiak 81 kilogrammos súlycsoportjában, ugyanebben az évben az ötkarikás játékok előtt a kazanyi Eb-t is megnyerte, 2017-ben pedig a budapesti vb-n bronzérmes lett. S a sportágban az oroszok nem teljesen „kitaszítottak”: a Nemzetközi Dzsúdószövetség (IJF) májusban engedélyezte a visszatérésüket. Az IJF versenyein a rendelet értelmében azonban csak azok az ellenőrzött cselgáncsozók, illetve stábtagok vehetnek részt, akik semmilyen formában – beleértve a közösségi médiát – nem támogatják aktívan Oroszország Ukrajna elleni háborúját. A semlegesség értelmében pedig nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, és ha győznek, nem játszhatják el nekik a himnuszukat. Semleges színekben a dohai vb-n is  indultak orosz dzsúdósok – emiatt viszont az ukránok bojkottálták az olimpiai kvalifikációban legtöbb pontot adó viadalt.

Khasan Khalmurzaev
Haszan Halmurzajev a rió aranyal Forrás: Instagram/khasan_khalmurzaev

Az IJF egyébként is nagyon kényes arra, hogy dzsúdósok mit posztolnak a közösségi médiában, a világszervezet tiltja a politikai és vallási nézetek közzétételét. S ezt a szabályt most Haszan Halmurzajev megszegte, mert a közösségi oldalán olyan videót osztott meg, amely az izraeli ellencsapás következményeit mutatta a Gázai övezetben – miután a Hamász terroristái a múlt hét végén megtámadták Izraelt –, s a palesztin zászlót is reklámozta, ezt állította be a pofilképének. Mindezt az Orosz Dzsúdószövetség szúrta ki, és felfüggesztette az olimpiai bajnok versenyzői engedélyét.  Halmurzajev azóta a videót és a palesztin zászlós képet is törölte, de késő bánat… A sportoló egyébként hétfőn ünnepelte a 30. születésnapját.

Az IJF közleményben számolt be az orosz szövetség tájékoztatásáról, s a következőket fűzte hozzá:

„A Nemzetközi Dzsúdószövetség továbbra is harcol a diszkrimináció ellen, valamint megvédi a békét és az emberiség értékeit. Kitartunk a kölcsönös segítségnyújtás, a tisztelet és barátság értékei mellett, amelyek vezérlik a nemzetközi dzsúdós családot.” 

Borítókép: Haszan Halmurzajev (Forrás: IJF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.