Gyökeresen megváltoztatná az európai védelmi ipart Von der Leyen

Növelni kell az európai hadiipar termelését – erről beszélt Ursula von der Leyen a Financial Times brit gazdasági lapnak adott interjújában. Az Európai Bizottság elnöke azt is kiemelte, hogy Európának továbbra is támogatnia kell katonailag Ukrajnát, ugyanakkor a kontinens biztonságának hosszú távú megerősítésére kell berendezkedni.

2024. 02. 16. 7:56
FRANCE-EU-PARLIAMENT-AGRICULTURE-PESTICIDES Fotó: FREDERICK FLORIN
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten lesz két éve, hogy az orosz–ukrán háború kirobbant, az orosz támadás temérdek változást idézett elő Európa más területein is: a NATO számára még fontosabbá vált, hogy minél több tagállam költse a GDP két százalékát védelmi kiadásokra, legutóbb pedig már Ursula von der Leyen is az európai hadiipar termelésének növelésére szólított fel. Az Európai Bizottság elnöke a Financial Times brit gazdasági lapnak adott interjút, melyben úgy fogalmazott,

többet kell költenünk, jobban kell költenünk, európaiul kell költenünk.

A politikus úgy látja, az uniós országok védelmi piaca „nagyon széttöredezett”, melyen változtatni kell. A bizottságnak még februárban közzé kell tennie azon javaslatok sorát, melyek az európai hadiipar növelését célozzák az orosz fenyegetés árnyékéban. A brit lap szerint a javaslatok összeállításában a testület korábbi stratégiákat alkalmazott, köztük a közös gázbeszerzési, valamint a Covid–19 elleni oltóanyagok gyártásának fellendítését célzó projekteket.

Von der Leyen megemlítette például, hogy az uniós költségvetést használnák fel a közös fegyverszerződések kiegészítésére szolgáló finanszírozás növelésére.

Az Európai Bizottság elnöke továbbá arra is tett javaslatot, hogy a védelemre szánt pénzeket elsősorban Európában költsék el a tagállamok ahelyett, hogy az Egyesült Államoktól vagy más, távoli országoktól vásárolnak. Kiemelte továbbá: a védelem fellendítésének része, hogy Ukrajnát a jövőben fegyverekkel kell ellátni, ugyanakkor Európa biztonságának hosszú távú megerősítésére kell berendezkedni.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: AFP/Frederick Florin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.