Ismét lebukott a brüsszeli kettős mérce

Mi, magyarok már számtalanszor szembesülhettünk a brüsszeli kettős mércével, de nem a Magyarországgal szembeni bánásmód az egyetlen példa a jelenségre. Az Európai Bizottság elnökének megnyilvánulásai – vagy annak hiánya – már az EU hitelességét is veszélyezteti a világban.

Forrás: Politico2024. 02. 15. 9:05
null
FRANCE-EU-PARLIAMENT-AGRICULTURE-PESTICIDES Fotó: FREDERICK FLORIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Uniót az emberi jogok egyik legnagyobb szószólójának tartják világszerte, mi több, az unió a pénztárcáját sem rest kinyitni e jogok védelmében. Igaz, a Brüsszelhez oly közel álló kettős mérce itt is megfigyelhető, hiszen az emberi jogok miatti aggodalom csak addig tart, amíg nem ütközik olyan, fontosabbnak tartott szempontokkal, mint a migráció, a kereskedelem vagy az energia – világít rá a Politico hírportál.

Példaként Ursula von der Leyen az elmúlt hónapokban tett látogatásait hozza fel a cikk szerzője, kiemelve a tavaly nyári tunéziai utat, amikor az Európai Bizottság elnöke szemérmesen félrenézett, amikor az ország vezetésének rasszista megnyilvánulásairól vagy épp a kormány kritikusainak bebörtönzéséről volt szó. Elvégre az út célja annak a megállapodásnak a tető alá hozása volt, amelynek célja, hogy Tunézia megállítsa az Európába tartó migránsokat, cserébe az EU támogatásáért. Emberi jogi aggályokról szó sem esett.

A Fülöp-szigeteken Von der Leyen a sok ártatlan áldozattal járó drogellenes háború ellenére dicsérte az emberi jogok terén elért előrelépést, de az Egyesült Arab Emírségekben sem tartotta fontosnak, hogy felszólaljon a bebörtönzött aktivisták mellett.

Most pedig azzal az Egyiptommal készül megállapodni az Európai Unió, amelyet a cikk szerzője szintén súlyos jogsértőnek tart. Az emberi jogi szempontokat itt sem tervezi szóba hozni az EU, amit az emberi jogi szervezetek elmulasztott lehetőségnek tartanak.

Ha Ursula von der Leyen úgy gondolja, hogy elegendő magánbeszélgetések vagy alacsonyabb fórumok során felszólalni az emberi jogsértések ellen, akkor a stratégiája egyrészt nem működik, másrészt az EU hitelességét is aláássa a világban − vonja le a következtetést a Politico.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: AFP/Frederick Florin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.