Putyin elárulta, hogy ki lenne jobb amerikai elnök Moszkva számára

Vlagyimir Putyin elnök a Rosszija 1 tévécsatornának adott interjúban sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva nem kezdett korábban aktív akcióba Ukrajnában. Az orosz vezető a beszélgetésben kiválasztotta a számukra kedvezőbb amerikai elnököt is.

2024. 02. 15. 6:56
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2024. január 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rokonok és szeretteink címmel megrendezett Orosz Családi Fórumon a moszkvai Összoroszországi Kiállítási Központban, a korábbi VDNH-ban 2024. január 23-án. MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat pool/Szergej Karpuhin Fotó: Szergej Karpuhin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Putyin: Azt hittük tisztességes emberekkel van dolgunk

Az államfő az interjúban felidézte a minszki megállapodásokat, valamint Angela Merkel volt német kancellár és Nicolas Sarkozy francia exelnök elismerését, miszerint nem szándékoztak végrehajtani a megállapodásokat, hanem egyszerűen csak időt nyertek a kijevi rezsim felfegyverzésére.

Az egyetlen dolog, amit sajnálhatunk, hogy nem kezdtük meg korábban aktív akcióinkat, abban a hitben voltunk, hogy tisztességes emberekkel van dolgunk

 – mondta Putyin.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko)

Biden vagy Trump?

Vlagyimir Putyin az idei amerikai elnökválasztással kapcsolatban is elmondta a véleményét. Az orosz elnök aláhúzta, hogy az Orosz Föderációnak jobb lenne, ha az amerikai elnök Joe Biden lenne, mert „tapasztaltabb és kiszámíthatóbb”. 

Biden. Ő egy tapasztaltabb ember. Kiszámíthatóbb, erős formátumú politikus

 – mondta Putyin, írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a 72. alkalommal tartott, úgynevezett nemzeti imareggelin a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Az orosz elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy nincs joga kommentálni Joe Biden egészségét, mivel nem orvos.

Putyin az amerikai elnök egészségi állapotáról szólva elmondta, amikor három évvel ezelőtt Genfben találkozott vele, már akkor azt mondták, hogy az amerikai vezető alkalmatlan, de ilyesmit nem látott.

Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország minden olyan amerikai vezetővel együttműködik, akiben az amerikaiak megbíznak. Az államfő viszont rendkívül károsnak és tévesnek nevezte az amerikai kormányzat jelenlegi álláspontját.

Nem szabad Biden egészségi állapotát néznünk. Meg kell néznünk a politikai álláspontot. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi adminisztráció álláspontja rendkívül káros és téves. És erről egy időben beszéltem Biden elnöknek

  – hangsúlyozta.

A NATO-ról szólva Putyin azt mondta, a szervezetnek semmi haszna nincs, nincs értelme. Egyetlen jelentősége van:

az Egyesült Államok külpolitikájának eszköze.

TRUMP, Donald
Donald Trump volt amerikai elnök beszél támogatóihoz a New Hampshire állambeli Laconiában tartott előválasztási kampánygyûlésén 2024. január 22-én (Fotó: MTI/AP/Matt Rourke)

Trump bókként vette Putyin kijelentését

Donald Trump volt elnök már reagált is Putyin kijelentéseire az amerikai választással kapcsolatban. Trump azt mondta, hogy „bókként” vette azt, hogy Moszkva jobban szeretné, ha Joe Biden elnök nyerné meg a 2024-es amerikai elnökválasztást.

Ez most egy dicséret

 – mondta Donald Trump egy kampánygyűlésen a dél-karolinai North Charlestonban. A volt elnök nem sokkal azután beszélt, hogy Putyin azt mondta az orosz televíziónak, hogy Trump helyett Bident szeretné látni az Egyesült Államok elnökeként.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rokonok és szeretteink címmel megrendezett Orosz Családi Fórumon a moszkvai Összoroszországi Kiállítási Központban, a korábbi VDNH-ban 2024. január 23-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Szergej Karpuhin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.