Tüntetők vörös port szórtak az Egyesült Államok alkotmányát tartalmazó tárlóra + videó

Vörös port szórtak az Egyesült Államok alkotmányát tartalmazó tárlóra klímaaktivisták szerdán Washingtonban a szövetségi levéltár kupolacsarnokában.

Forrás: MTI2024. 02. 15. 6:00
null
Berlin, 2023. szeptember 18. A Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) nevû környezetvédõ csoport egyik õrizetbe vett aktivistája a földön ül a kormány klímavédelmi politikája elleni tiltakozáson Berlinben 2023. szeptember 18-án. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első beszámolók szerint az Egyesült Államok jogrendjének 1787-ben elfogadott legfontosabb dokumentuma nem sérült meg, csupán az üveggel fedett tárlót szennyezte be a vörös anyag.

A nemzeti levéltár (National Archives) vezetője, hivatalos pozíciója szerint az Egyesült Államok levéltárosa közleményben ítélte el a rongálást. Colleen Shogan hangsúlyozta, hogy a levéltár kupolacsarnoka az ország alapító dokumentumainak „szentélye”. Hozzátette, hogy egy ilyen vandál cselekedetet nagyon komolyan kell venni, és azt szorgalmazta, hogy az elkövetőket a törvény teljes szigorával büntessék meg.

A médiabeszámolók szerint egy klímaaktivista csoport tagjairól van szó, szervezetük legfőbb követelése, hogy az amerikai elnök hirdessen ki tényleges klímavészhelyzetet, hozzá kapcsolódó intézkedésekkel.

Borítókép: Klímaaktivista csoport tagját veszik őrizetbe Berlinben (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.