Izraeli háború: egyelőre nincs megállapodás, de folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások Kairóban

Médiajelentések szerint a kairói tárgyalófeleknek nem sikerült megegyezniük a gázai háború lezárásáról és további túszok cseréjéről, de az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom magas rangú képviselői megállapodtak a tárgyalások folytatásáról – közölte egy meg nem nevezett egyiptomi tisztviselő szerdán.

2024. 02. 14. 12:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lehetséges megállapodás részeként a még mindig a Gázai övezetben fogva tartott túszokat több szakaszban cserélnék ki Izraelben fogva tartott palesztinokra.

Az izraeli hadsereg Gázai övezetbeli szárazföldi hadművelete közben elesett Jaír Kohen tartalékos katonát temetik a tel-avivi Kirjaz-Saul katonai temetőben 2024. február 13-án. Fotó: MTI/AP/Oded Balilty

Az Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok által tető alá hozott ideiglenes tűzszünet során tavaly novemberben 105 túszt engedtek szabadon 240 palesztin fogolyért cserébe. Jelenleg 134 embert tart még fogva a Hamász, de Izrael becslései szerint közülük legalább harmincan már nincsenek életben.

Hamász-források szerint a szervezet nem küldött képviselőt a kairói tárgyalásokra. Iszmail Haníje, a Hamász vezetője Katarban találkozott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterrel.

Minden megállapodásnak garantálnia kell a tűzszünetet, a megszálló hadsereg kivonulását a Gázai övezetből és egy komoly fogolycsere-megállapodás megkötését

– idézte Haníjét a terrorszervezet közleménye. 

 

Borítókép: Izraeliek tiltakoznak a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyszállítmányok ellen az Egyiptom és Izrael közötti Nicana átkelőnél 2024. február 14-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.