Nincs vége a Kaminski-ügynek – folytatódik Tusk politikai tisztogatása

Folytatódik a tisztogatás Lengyelországban: másik képviselőnek adná át Mariusz Kaminski volt lengyel belügyminiszter mandátumát a szejm elnöke.

Forrás: wPolityce2024. 02. 19. 7:37
DARMANIN, Gérald; KAMINSKI, Mariusz
Korczowa, 2022. március 11. Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter (b) és francia hivatali partnere, Gerald Darmanin látogatást tesz a lengyel-ukrán határon a lengyelországi Korczowában 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz Fotó: Darek Delmanowicz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Mariusz Kaminski és Maciej Wasik kiszabadult a börtönből, az ellenük folyó hadjáratnak, úgy tűnik, még nincs vége. Szymon Holownia, a szejm elnöke levelet küldött Monika Pawlowskának, hogy vegye át Kaminski helyét, ugyanis a házelnök továbbra is megszűntnek tekinti a volt belügyminiszter képviselői mandátumát – számol be róla a wPolityce lengyel hírportál.

Pawlowska megerősítette, hogy megkapta a házelnök levelét, és péntekig választ is ad rá.

A házelnök jelezte, hogy amennyiben Pawlowska a törvényileg rendelkezésére álló hét nap alatt nem fogadja el a felajánlott mandátumot, a listán következő személyt fogja felkérni – írja a wPolityce.

Mint arról beszámoltunk, Mariusz Kaminski volt lengyel belügyminisztert a varsói elnöki palotában tartóztatták le januárban egy korábbi ítélet alapján, annak ellenére, hogy elnöki kegyelemben részesültek. A szejm elnöke mindkettejük képviselői mandátumát megszűntnek nyilvánította.

Holownia döntése ellen mindkét politikus fellebbezett, és a legfelsőbb bíróság rendkívüli ellenőrző kamarája mindkét végzést hatályon kívül is helyezte. Kaminski ügyét azonban a szejm elnöke egy másik bírói testület elé utalta, amely elutasította azt.

A Jog és Igazságosság (PiS) párt szerint a házelnök eljárása jogsértő, és továbbra is Kaminskit tekintik a mandátum jogos birtokosának.

 

Borítókép: Mariusz Kaminski volt lengyel belügyminiszter (Fotó: MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.