Szabadon engedték a lengyel képviselőket

Kiengedték a börtönből a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) két képviselőjét, Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest.

Forrás: wPolityce2024. 01. 24. 6:05
DUDA, Andrzej; KAMINSKI, Mariusz; WASIK, Maciej
Radom, 2024. január 23. Mariusz Kaminski börtönbõl kiszabaduló lengyel ellenzéki képviselõ autón távozik a fegyintézetbõl a keletközép-lengyelországi Radomban 2024. január 23-án, miután Andrzej Duda lengyel elnök másodszor is megkegyelmezett a volt belügyminiszternek és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettesnek. A két ellenzéki politikust évekkel korábban már kegyelemben részesítette, de az egykori büntetõügyben hozott újabb bírósági ítélet alapján a kegyelem ellenére megfosztották képviselõi mandátumuktól és börtönbe zárták õket. MTI/EPA/PAP/Piotr Polak Fotó: Piotr Polak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd éjjel kiengedték a börtönből Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot. A két képviselőt a közösségi médiában közzétett fotók és videók szerint hozzátartozóik, a Jog és Igazságosság politikusai, valamint szimpatizánsok tömege várta.

Kaminski a feleségére és Stanislaw Karczewski volt szenátusi elnökre támaszkodva ült be az autóba – írja az MTI tudósítása. A volt belügyminiszter egészségi állapota az éhségsztrájk miatt annyira leromlott, hogy a börtönkórházban kényszertáplálásban részesítették.

Kész vagyok folytatni a harcot. […] Ez a harc még tart, de biztosan győzni fogunk. Tusk úr, Hołownia úr, hamarosan találkozunk!

– idézte Kaminski üzenetét a miniszterelnöknek és az őt képviselői mandátumától megfosztó házelnöknek a wPolityce lengyel hírportál.

Maciej Wasik köszönetet mondott az őt támogatóknak.

Nagyon köszönöm mindenkinek az imáitokat és azt, hogy velem voltatok

– mondta, egyben biztosított mindenkit, hogy az éhségsztrájk ellenére jól érzi magát.

A volt belügyminiszter-helyettes úgy véli, jogtalan volt az őt képviselői mandátumától megfosztó döntés, így továbbra is az a kötelessége, hogy képviselje választóit a lengyel parlamentben, a szejmben.

Donald Tusk miniszterelnök a közösségi médiában közzétett posztjában a két képviselőt bűnözőknek nevezte.

Az elnök – ezúttal szabályosan – élt a bűnözőkkel szembeni kegyelmi jogával. Ez minden

– írta Tusk.

Borítókép: Mariusz Kaminski volt lengyel belügyminiszter autóval távozik a radomi börtönből, miután Andrzej Duda lengyel elnök másodszor is kegyelemben részesítette őt és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest (Fotó: MTI/EPA/PAP/Piotr Polak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.