Az új lengyel igazságügy-miniszter nem tartotta be a szavát

Tovább folytatódnak a tüntetések a két fogva tartott képviselő szabadulásáért. Adam Bodnar, a Tusk-kormány igazságügy-minisztere, ígérete ellenére továbbra sem hajlandó átadni az ügy aktáját Andrzej Duda lengyel elnöknek.

Forrás: wPolityce2024. 01. 23. 12:29
KACZYNSKI, Jaroslaw; KAMINSKA, Barbara; WASIK, Roma
Varsó, 2024. január 11. Barbara Kaminska, a bebörtönzött ellenzéki képviselõ, Mariusz Kaminski volt belügyminiszter felesége beszél a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt által az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt rendezett tüntetésen a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én. Balról Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, jobbról a másik bebörtönzött képviselõ, Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettes felesége, Roma Wasik. MTI/EPA/PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb estén át folyatódtak a demonstrációk Lengyelországban az előtt a két börtön előtt, ahol Mariusz Kaminski volt belügyminisztert, illetve Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest tartják fogva. Az emberek zászlókkal gyülekeztek, és hazafias dalokat énekeltek. A két bebörtönzött képviselő hozzátartozói is szóltak az egybegyűltekhez.

Barbara Kaminska Andrzej Duda elnöknek mondott köszönetet a támogatásért, míg Roma Wasik a férje ellen folyó médiakampányt nehezményezte.

Rágalmazzák a férjemet. Most könnyű őt támadni, mert a börtönből nem tudja megvédeni magát. Ez szégyenletes

– idézte Roma Wasik szavait a wPolityce lengyel hírportál.

A volt belügyminiszter-helyettes felesége arra is felhívta a figyelmet, hogy ígéretével ellentétben Adam Bodnar igazságügy-miniszter továbbra sem adta át a két politikus ügyének aktáit Duda elnöknek.

„Mindannyian azt követeljük, hogy ez végre megtörténjen, hogy az ügy aktáját adják át az elnöknek, mert ez az egyetlen dolog, amit az igazságügyi miniszter még megtehet ebben az ügyben. De azt látjuk, hogy a miniszter úrnak nincs jó szándéka, nem adja át ezeket az aktákat. Látjuk, hogy ez politikai bosszú, és nincs kétségünk afelől, hogy a bosszúról van szó. Adam Bodnar úr már több mint egy hete azt mondta, hogy néhány napon belül átadja ezeket a dokumentumokat. Nem adta át őket. Remélem, hogy végre betartja a szavát” – hívta fel a figyelmet Roma Wasik.

A tüntetők a közösségi médiában is közzétették az igazságügy-miniszterhez címzett felhívásukat.

„Bodnár miniszter úr, a jogtalanul bebörtönzött képviselők szabadon bocsátásáért folyamodunk” – idézi a wPolityce.

Mint arról beszámoltunk, az este folyamán szomorú hír érkezett Mariusz Kaminskiról. A képviselőt, aki letartóztatása óta éhségsztrájkot folytat, életveszélyes állapotban szállították kórházba.

Borítókép: Barbara Kaminska, a bebörtönzött ellenzéki képviselő, Mariusz Kaminski volt belügyminiszter felesége beszél a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt által az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt rendezett tüntetésen a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én. Balról Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, jobbról a másik bebörtönzött képviselő, Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettes felesége, Roma Wasik (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.