Legalább tízezer új elítéltre készültünk fel – fenyegette meg a PiS-t Varsó

A fenyegető hangvételt megütő államtitkárt a volt oktatási miniszter oktatta ki törvényességből.

2024. 01. 18. 10:46
Donald Tusk Elected As The New Polish Prime Minister
Przemyslaw Czarnek is participating in the parliamentary debate on the appointment of Donald Tusk's government in Warsaw, Poland, on December 12, 2023. (Photo by Foto Olimpik/NurPhoto) (Photo by Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Olimpik / NurPhoto /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nyugodtan felkészültünk legalább tízezer új elítéltre. Kérem, ne aggódjanak a börtönökben megüresedő helyek miatt” – mondta Arkadiusz Myrcha a lengyel igazságügyi minisztérium államtitkára a Szejm ülésén a Jog és Igazságosság Párt (PiS) képviselőinek. A szejm szerdai ülésén a PiS ismertette az aktuális információkat „a lengyel alkotmány és a rendszer alapelveinek Donald Tusk kormánya általi rendszerszintű megsértéséről”. Ezek között szerepelt a közmédia törvénytelen átvétele, Mariusz Kaminski és Maciej Wasik törvénytelen letartóztatása és bebörtönzése, valamint az országos ügyész törvénytelen elbocsátásának kísérlete.

Myrcha „bűnözőnek” nevezte Mariusz Kaminskit és Maciej Wasiket, és védelmébe vette Adam Bodnarnak a Nemzeti Ügyészség elleni támadását, írja a wPolityce.

Donald Tusk szavaira utalva, aki a választási kampányban kijelentette, hogy a törvényt úgy fogja alkalmazni, „ahogyan ő érti”, Przemyslaw Czarnek, korábbi oktatási és tudományos miniszter reagált, aki egy mini előadást tartott Myrchának az alkotmányjogról.

Miniszterhelyettes úr, hol van az a rendelkezés, amely alapján a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálhatja a Lengyel Köztársaság elnöke által biztosított kegyelmi jogot? Tudja, hogy hol van ez a rendelkezés? Sehol. Egyetlen jogszabályban sem

– vágott vissza Przemyslaw Czarnek.

Miniszterhelyettes úr, egy rövid ismétlést adnék az alkotmányjogból az orvosának, de a professzorának, a főnökének is, aki állandóan jogi alapokat keres. A 7. cikkelyben, szépen idézte, csak Ön nem érti, az áll, hogy a hatóságok csak a törvény alapján és az e törvény által meghatározott keretek között járnak el...

– emlékeztetett az alkotmányjogász.

Road Traffic Lesson For Children From Ukraine In Poland
Przemyslaw Czarnek, korábbi lengyel oktatási és tudományos miniszter Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto /  AFP

Az államnak ugyanis nincs joga értelmezni a törvényt. Mert van egy szabály, ami a jogállamiság része, hogy amit a törvény kifejezetten nem enged meg, az tilos.

– zárta felszólalását Przemyslaw Czarnek.

Mariusz Kaminski és Maciej Wasik ellenzéki képviselők a radomi és a Przytuly Stare-i börtönökben töltik büntetésüket. A bíróság az éhségsztrájkot folytató Mariusz Kaminski számára kényszertáplálást rendelt el.

Borítókép: Przemyslaw Czarnek, korábbi lengyel oktatási és tudományos miniszter (Fotó: AFP/NurPhoto/Foto Olimpik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.