Újabb PiS-politikust tartóztattak le – folytatódik a lengyelországi tisztogatás

Donald Tusk decemberben hivatalba lépett lengyel miniszterelnök politikai tisztogatásai még korántsem értek véget. A volt belügyminiszter, valamint helyettese után a Jog és Igazságosság párt politikusát vett célba Varsó, legutóbb Piotr Wawrzyk volt külügyminiszter-helyettest tartóztatták le.

2024. 01. 18. 8:32
Piotr Wawrzyk volt lengyel külügyminiszter-helyettes (Fotó: Facebook/Piotr Wawrzyk) Forrás: Facebook/Piotr Wawrzyk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra tartóztatják a volt jobboldali lengyel kormány tagjait: szerdán a Jog és Igazságosság (PiS) párt tagját, Piotr Wawrzyk volt külügyminiszter-helyettest vették őrizetbe – számolt be a Financial Times brit gazdasági napilap. A politikusnál még házkutatást is tartottak. Az őrizetbe vételre mindössze pár nappal azután került sor, hogy lehetséges vízumkiadási szabálytalanságokra hivatkozva Varsó elrendelte a konzuli szolgálatok átvilágítását. A volt külügyminiszter-helyettes ártatlannak vallotta magát, az ügyészség lehetőséget adott arra, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezzen. Amennyiben bűnösnek találják, akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik.

A konzuli ügyekért felelős Wawrzykot tavaly augusztusban menesztette a Matuesz Morawiecki vezette kormány, ám a baloldali kormány ismét elővette az ügyet.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök egyébként nem tagadja, valóban politikai tisztogatásról van szó. Korábban úgy nyilatkozott, ahhoz, hogy Lengyelország ismét liberális és EU-párti legyen, magas rangú PiS-képviselőket kell bíróság elé állítani, noha mindez Andrzej Duda lengyel elnöknek sincs ínyére. Az államfő a napokban a politikai foglyok, Marisz Kaminski és Maciej Wasik PiS-képviselők szabadon bocsátását is sürgette, tekintettel arra, hogy korábban elnöki kegyelemben részesültek.

Borítókép: Piotr Wawrzyk volt lengyel külügyminiszter-helyettes (Fotó: Facebook/Piotr Wawrzyk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.