Tusk igazságügy-minisztere húzza az időt

Lengyelország-szerte folytatódnak a demonstrációk a két letartóztatott politikus szabadon bocsátásáért, feleségeik az ügy aktáinak mihamarabbi átadását kérik az igazságügy-minisztertől.

Forrás: wPolityce2024. 01. 19. 7:22
DUDA, Andrzej; KAMINSKI, Mariusz; WASIK, Maciej
Varsó, 2024. január 10. Tüntetõk a rendõri intézkedés ellen tiltakoznak Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest ábrázoló transzparensekkel a varsói elnöki palotánál 2024. január 9-én, órákkal az után, hogy a rendõrség letartóztatta és elvezette Kaminskit és Wasikot az elnöki palotából. Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt két képviselõjét a jelenlegi házelnök egy büntetõügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta mandátumától, ami Andrzej Duda államfõ szerint jogellenes, mert a két politikust õ korábban elnöki kegyelemben részesítette. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adja át Mariusz Kaminski és Maciej Wasik ügyének iratait Andrzej Duda elnöknek – kéri a két letartóztatott politikus felesége Adam Bodnartól, a Tusk-kormány igazságügy-miniszterétől. Ezt ugyanis Bodnar eddig nem tette meg.

Nem tudjuk, hogy ez mikor fog megtörténni, meddig kell várnunk, két, hét, tizennégy, húsz napot?

− idézte Maciej Wasik feleségét, Roma Wasikot a wPolityce lengyel hírportál.

Eközben Lengyelországban csütörtökön is több helyszínen tüntettek a két képviselő szabadon bocsátásáért. Az ostrolekai börtönnél, ahol Wasik raboskodik, több parlamenti képviselő mellett megjelent a hajdani kommunista rezsim ellenzékének két legendás tagja, Zofia Romaszewska és Jan Krzysztof Kelus is.

Demonstrációról érkezett hír Krakkóból is, ahol a Wavel-székesegyháznál összegyűlt tömeg lengyel zászlókat lengetett, és a független Lengyelország jelszót skandálta.

Ezt a tüntetést a politikai foglyoknak szenteltük. Követeljük a szabadon bocsátásukat

− mondta a tüntetés vezetője, Ryszard Majdzik, aki a kommunizmus idején az ellenzék tagja és a Szolidaritás aktivistája volt.

Arra is felszólították az egybegyűlteket, hogy küldjenek képeslapokat a két képviselőnek a börtönökbe, hogy tudják, az emberek mellettük állnak.

 

Borítókép: Tüntetők a rendőri intézkedés ellen tiltakoznak Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest ábrázoló transzparensekkel a varsói elnöki palotánál 2024. január 9-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.