Orosz–ukrán háború: Zelenszkij Trump támogatásában reménykedik

Az ukrán elnök szerint amennyiben a jelenlegi háborús patthelyzetben az USA csökkenti a támogatást, akkor egy új geopolitikai rend fog kialakulni.

Forrás: zn.ua2024. 02. 05. 10:49
ZELENSZKIJ, Volodimir
Zürich, 2024. január 15. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a zürichi repülõtéren 2024. január 15-én. Zelenszkij a Világgazdasági Fórum 54. davosi találkozójára érkezett Svájcba. MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle Fotó: Alessandro Della Valle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A katonai segélyek késedelmes szállítása miatt a frontvonalon patthelyzet alakult ki – mondta Volodimir Zelenszkij. A zn.ua információi szerint az ukrán elnök a Rai 1-nak adott interjújában hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyek csökkentése Oroszország háborús győzelméhez és egy új geopolitikai rend kialakulásához vezethet.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erők hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A Rai 1 csatornának adott interjújában úgy fogalmazott, reméli, hogy az Egyesült Államok támogatása akkor is folytatódik, ha a republikánus Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást.

„Vannak radikális hangok a Republikánus Pártban, de sokan vannak olyanok is, akik támogatják Ukrajnát. Az Egyesült Államok népe dönt, de ha csökkenteni akarják az Ukrajnának nyújtott támogatást, akkor új geopolitikai rend lesz.”

– figyelmeztetett az elnök. „Putyin át fog törni a védelmünkön, előre fog menni, és nem fog olyan könnyen megállni”. Az interjúban szóba került az ukrán fegyveres erők átalakítása és a főparancsnok, Valerij Zaluzsnij leváltása is.

Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyút készítenek fel tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én (Fotó: MTI/EPA/Katerina Klocsko)

Zelenszkij szerint a megszállók hadseregét még sikerült megállítani, de a mai napig Ukrajna területének mintegy 26 százaléka még mindig megszállás alatt van.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a zürichi repülőtéren 2024. január 15-én. Zelenszkij a Világgazdasági Fórum 54. davosi találkozójára érkezett Svájcba (Fotó: MTI/EPA-Keystone/Alessandro Della Valle)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.