A harmadik világháború mindannyiunk végét jelentené a szakértő szerint

Vezetői válságban szenved az USA, Németország és Franciaország is, egy olyan időszakban, amikor már csak a pénz számít, nem pedig a korábbi értékek – mondja a volt nagykövet, aki viharos évekre figyelmeztet.

2024. 02. 05. 8:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háború Ukrajnában, Gázában és a világ több pontján, tüntetések, zavargások és blokádok Európa-szerte, de ott van Észak–Korea és Irán is. Koszovóban pedig ismét nő a feszültség, miután a pristinai vezetés betiltotta a szerb dinár használatát. Van-e innen még visszaút, vagy egyre közelebb kerülünk a harmadik világháborúhoz? Ezt a kérdést teszik fel mind gyakrabban a sajtóban.

Ognjen Pribicsevics, a szerbiai Társadalomtudományi Intézet tudományos tanácsadója, volt nagy-britanniai és németországi nagykövet a Blic szerb napilapnak nyilatkozva elmondta: a mostani helyzetet össze lehet hasonlítani 1939-el, de az első világháborút megelőző időszakkal is, azonban a szakértő úgy véli, a történelem ebből a szempontból most nem ismétli önmagát.

Egy teljesen új időben élünk. Igaz, hogy nincs olyan hely a világon, ahol ne lenne válság, de ami még kevésbé látható, mint a háborúk és az áldozatok, az az értékrend nagy válsága Amerikától egészen Oroszországig. Ez a válság leginkább a mostani, családon, valláson és tanuláson alapuló értékrendszer szétesésén mutatkozik meg. Ma már kialakulóban van egy új értékrend, amely leginkább a technológiára épül, a pénz az egyetlen értékmérő. Véleményem szerint ez egy teljesen új idő. Nem lesz visszaút. Rendkívül viharos időszak áll előttünk, és attól tartok, hogy ezek a válságok tovább folytatódnak

 – mondja Pribicsevics.

A szakértő hozzátette: vezetői válság van jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban és Franciaországban is. Ez pedig azt is mutatja, hogy nincsenek valódi elképzelések – fűzte hozzá. Kiemelte: eközben Európa gazdasági válságtól szenved, amely részben az ukrajnai háború miatt van.

Mindenki azt mondja, hogy fel kell készülni az Oroszországgal való konfliktusra, ez azonban senkinek sem felelne meg

 – mutat rá Pribicsevics. A nyugati vezetők figyelmeztetései azonban leginkább a hazai közvéleménynek szólnak – hangsúlyozta.

A háborúra való felkészülésről beszélnek. Én viszont azt mondom, hogy ez inkább a hazai lakosságnak szól, mint arról, hogy háborúra készülnének. Már csak azért is, mert egy ilyen háború a véget jelentené. Biztosan tragikusan végződne mindannyiunk számára, ez nem kérdés. Vlagyimir Putyin is azt mondta, hogy nincs érdekükben háborúba lépni a NATO-val

– jelentette ki a szakértő, aki hozzátette: Joe Biden amerikai elnök és a külügyminisztere is úgy fogalmaztak, hogy nem akarnak összetűzésbe kerülni Oroszországgal. A volt nagykövet úgy véli, egy ilyen konfliktus nem fog bekövetkezni.

Mint állítja, az is teljesen nyilvánvaló, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban Ukrajna a nagy vesztes.

A Nyugatra támaszkodva meggondolatlanul konfliktusba keveredtek egy összehasonlíthatatlanul nagyobb erővel. Ez egyszerűen hihetetlen! Tudatosítani kellett volna, hogy mindennek megvan a határa, és hogy Németországban és Franciaországban mennyire hajlandók kilépni a komfortzónájukból az emberek. Most eljutottunk odáig, hogy Ukrajna nagyon nehéz helyzetben van

 – mondja Ognjen Pribicsevics.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: TheDigitalArtist)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.