Úton a harmadik világháború felé – Észak-Korea újabb rakétákat lőtt ki

A két Korea békés egyesítésére már nincs lehetőség – véli Kim Dzsong Un.

Forrás: MTI, The Guardian2024. 01. 24. 10:01
KIM Dzsong Un
Észak-Korea, 2024. január 10. Az észak-koreai kormánynak a KCNA állami hírügynökség által közreadott képén Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ (k) új fejlesztésû fegyvereket és felszereléseket tekint meg egy észak-koreai hadiipari üzemben 2024. január 9-én. Az állami média közlése szerint Kim Dzsong Un az ország fõ ellenségének Dél-Koreát tekinti, és nem áll szándékában a Korea-közi háború elkerülése. Kim a decemberi párttalálkozón elhatárolódott a Dél-Koreával való megbékéléstõl és az országegyesítéstõl. MTI/AP/KCNA/KNS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea szerdán több manőverező robotrepülőgépet lőtt ki a Sárga-tenger felé – közölte a dél-koreai hadsereg. A szöuli vezérkar (JCS) jelentése szerint Phenjan helyi idő szerint szerda reggel 7 óra körül hajtotta végre a kilövést, de részleteket egyelőre nem közöltek – írja az MTI.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség forrásai szerint az objektumok körkörös pályán haladtak a Phenjantól nyugatra lévő vizek felé, a ballisztikus rakétáknál alacsonyabban. Az idézett források szerint a repülési hatótáv nem volt rövid, és a földről indíthatták a valószínűleg Hvaszal–1-es vagy Hvaszal–2-es robotrepülőgépeket, amelyek képesek nukleáris robbanófejet is szállítani.

Phenjan a múlt héten hiperszonikus, szilárd üzemanyaggal működő, közepes hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé. Manőverező robotrepülőgépek legutóbb tavaly szeptemberben indultak Észak-Koreából.

Az elmúlt hónapokban Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán több hadgyakorlatot hajtott végre a Phenjannal szembeni elrettentő stratégia részeként. Válaszul Észak-Korea megerősíti hadászati képességeit, és Dél-Koreát az ország legfőbb ellenségeként rögzítette az alkotmányában. A dél-koreai hírszerzés arra utaló jeleket észlelt, hogy Észak-Korea generatív mesterséges intelligencia segítségével intézi hekkertámadásait és más rosszindulatú kibertevékenységeit.

A közelmúltban megerősítést nyert, hogy az észak-koreai hekkerek generatív mesterséges intelligencia segítségével keresik a hekkelési célpontokat és a kibertámadásokhoz szükséges technológiákat

– mondta újságíróknak a dél-koreai hírszerzés magas rangú tisztviselője, hozzátéve, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy ezt a kiberhadviselésben is alkalmaznák. 

A szöuli hírszerzés szerint tavaly naponta átlagosan 1,62 millió hekkelési kísérletet azonosítottak Dél-Korea állami szektorában, melyek 80 százalékát Észak-Korea követte el.

Közben Észak-Korea ledöntött egy emlékművet, amely a déliekkel való megbékélés reményének jelképe. Erre napokkal azután került sor, hogy Kim Dzsong Un kijelentette, hogy a két Korea békés újraegyesítése már nem lehetséges

A The Guardian brit napilap cikke szerint a feszültség legújabb jele, hogy az Újraegyesítés íve – amelyet 2000-ben építettek egy mérföldkőnek számító Korea-közi csúcstalálkozó után – eltűnt a műholdfelvételekről. 

Borítókép: Az észak-koreai kormánynak a KCNA állami hírügynökség által közreadott képén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (középen) új fejlesztésű fegyvereket és felszereléseket tekint meg egy észak-koreai hadiipari üzemben 2024. január 9-én (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.