Víz alatti nukleáris fegyverkísérletet hajtott végre Észak-Korea

Támadó drónokat tesztelt Phenjan, válaszul az amerikai–japán–dél-koreai hadgyakorlatra.

Forrás: MTI2024. 01. 19. 7:44
null
Hongvon-öböl, 2023. március 24. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen egy atomfegyver hordozására képes tengeralattjáró drón által szállított kísérleti robbanófej víz alatti robbanása az Észak-Korea keleti partvidékén húzódó Hongvon-öbölben tartott hadgyakorlaton 2023. március 23-án. A gyakorlaton Észak-Korea új, ellenséges haditengerészeti csapásmérõ egységek és nagyobb kikötõk elleni meglepetésszerû támadásokra tervezett vízfelszín alatti "nukleáris támadórendszerét" tesztelték. MTI/EPA/KCNA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea víz alatti nukleáris fegyverkísérletet hajtott végre a keleti vizein – jelentette pénteken a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. A hadászati fegyverrendszerrel végrehajtott, vízfelszín alatti kísérletről a phenjani védelmi minisztérium szóvivője adott tájékoztatást. A közlemény szerint a fejlesztés alatt álló Haeil–5-23 fegyverrendszert, vagyis az atomfegyver hordozására képes támadó drónokat tesztelték, válaszul az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea napokban megtartott közös tengeri hadgyakorlatára.

Észak-Korea hangsúlyozta: határozottan elítéli az Egyesült Államokat és követőit az Észak-Korea biztonságát az év elejétől kezdve súlyosan fenyegető meggondolatlan tetteiért, és határozottan figyelmezteti őket azok katasztrofális következményeire.

A víz alatti nukleáris fegyverkísérletre néhány nappal azután került sor, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kijelentette: elveti országa régóta kitűzött célját, a Dél-Koreával való békés egyesülést, és országa – az alkotmányát megváltoztatva – a déli szomszédját fő ellenségeként határozza meg.

Phenjan tavaly azt állította, hogy sikeresen tesztelt egy víz alatti támadó nukleáris drónt, amely képes az ellenséges hajókat és kikötőket elpusztító szökőárt (cunami) gerjeszteni.

 

Borítókép: Egy atomfegyver hordozására képes tengeralattjáró drón által szállított kísérleti robbanófej víz alatti robbanása az Észak-Korea keleti partvidékén húzódó Hongvon-öbölben tartott hadgyakorlaton 2023. március 23-án (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.