Pofon Brüsszelnek – Csehország nem áll be a sorba

Csehország tartózkodni fog az európai uniós migrációs paktumról szóló szavazáson – jelentette be a cseh kormány erről szóló szerdai döntése után.

Forrás: MTI2024. 02. 08. 6:22
BELGIUM - ILLUSTRATION EU INSTITUTIONS
Belgium, Brussels, 10 January 2024. Flags of the European Union in front of the Berlaymont, the European Commission building. Photograph by Sophie HUGON / Hans Lucas. Belgique, Bruxelles, 10 janvier 2024. Drapeaux de l Union Europeenne devant le Berlaymont, batiment de la Commission Europeenne. Photographie par Sophie HUGON / Hans Lucas. (Photo by Sophie Hugon / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Sophie Hugon / Hans Lucas /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petr Kupka közlekedési miniszter a kormányülés utáni esti sajtótájékoztatón kijelentette: a dokumentumjavaslat mostani változata Csehország számára rosszabb, mint az előző, amelynek kidolgozásában uniós elnökségük idején a csehek is részt vettek. 

A tárcavezető hangsúlyozta: a paktum mostani változatának uniós elfogadása sem jelentené azt, hogy Csehországnak kötelezően be kell fogadnia migránsokat.

A legutóbbi változat Petr Kupka szerint bürokratikusabb, mint az előző. 

Csehország számára azonban kulcsfontosságú volt egy olyan paktum kidolgozása, amely hatékonnyá teszi a migránsok visszatoloncolását, és megerősíti a külső (schengeni) határok védelmét

− szögezte le. 

Az Európai Parlamentben foganatosított változások után a javaslat sajnos távolabbra került attól, amit mi Csehországban jónak tartanánk

− tette hozzá.

Az új migrációs paktumról hosszú tárgyalások után tavaly decemberben egyeztek meg az Európai Unió tagállamai. A dokumentumot a belga uniós elnökség idején öntik végső formába. A jogszabály életbe lépéséhez az uniós tagállamok minisztereinek és az Európai Parlament plénumának kell azt jóváhagynia.

A cseh kormány tavaly decemberben üdvözölte a paktum kidolgozását. Petr Fiala miniszterelnök akkor kiemelte, hogy a paktumban nincs szó kötelező kvótákról. Jan Lipavsky külügyminiszter korábban azt mondta, hogy a paktum elfogadására szükség van, illetve Csehország számára a dokumentum elfogadható.

A cseh ellenzék bírálta a paktumot. 

A migránsok milliói meghívót kaptak Európába

− jelentette ki Andrej Babis volt kormányfő, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, az Igen – Elégedetlen Polgárok Akciója mozgalom elnöke.

Borítókép: Az Európai Unió zászlói a Bbizottságnak otthont adó Berlaymont-épület előtt Brüsszelben (Fotó: AFP/Hans Lucas/Sophie Hugon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.