Több tíz millió dollár értékben érkezhetnek újabb amerikai fegyverek Izraelbe

Washington ugyan tűzszünetet szorgalmaz Gázában, ennek ellenére újabb fegyvereket küldhet a térségbe.

2024. 02. 17. 9:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Biden-kormányzat bombákat és egyéb fegyvereket készül küldeni Izraelnek, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok tűzszünetet szorgalmaz Gázában – írja a The Wall Street Journal amerikai napilap jelenlegi és volt amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

Izraeli légitámadásokban megsemmisült lakóépületek romjai a Gázai övezetben Dél-Izraelből nézve 2024. február 15-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben (Fotó: Leo Correa/MTI/AP)

A jelentés szerint a tervezett szállítmány körülbelül ezer MK–82-es repesz-romboló légibombát, biztosítékot és irányítókészletet is tartalmaz. A fegyvercsomag értéke több tíz millió dollárra becsülhető – közli a The Times of Israel izraeli hírportál.

Az újság által idézett amerikai tisztviselő szerint a javaslat még mindig belső adminisztratív felülvizsgálat alatt áll, és változhat, mielőtt jóváhagyásra elküldenék a kongresszusi bizottság vezetőinek.

A jelentés egyébként az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségének javaslatára vonatkozó értékelésre is hivatkozik, amely szerint az izraeli kormány „e tárgyak gyors beszerzésére törekszik, hogy megvédje Izraelt a folyamatos és újonnan kialakuló regionális fenyegetésekkel szemben”.

 

Palesztinok nézik egy izraeli légicsapásban lerombolt lakóház romjainak eltávolítását a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2024. február 16-án (Fotó: Hatem Ali/MTI/AP)

Mint arról lapunk is beszámolt, eközben a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteken elutasította a Dél-afrikai Köztársaság ideiglenes intézkedések iránti újabb beadványát, amelyben Izrael tervezett rafahi offenzívája jogszerűségének ellenőrzését kérte.

A törvényszék közölte, hogy a kialakult veszélyes helyzet a Gázai övezet déli részén található, menekültekkel teli városban az ICJ január végén hozott döntésének haladéktalan és hatékony végrehajtását igényli. Az abban megfogalmazott felszólítás a palesztin térség egész területére érvényes, beleértve Rafah városát is. 

További intézkedések elfogadása nem szükséges

– állapította meg a bíróság.

Miután Izrael bejelentette, hogy offenzívára készül az egyiptomi határon található Rafahban, Dél-Afrika a hét elején az ICJ-hez fordult sürgősségi beadvánnyal az ügyben, hogy a katonai művelet nem ütközik-e a január végi végzés rendelkezéseibe.

Borítókép: Palesztinok nézik egy izraeli légicsapásban lerombolt lakóház romjainak eltávolítását a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2024. február 16-án (Fotó: Hatem Ali/MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.