Döntött a bíró, most ennyit kell fizetnie Trumpnak

Egy New York-i bíró három évre eltiltotta Donald Trumpot az üzleti tevékenységtől New York államban és több mint 354 millió dollár bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozásainak működése körüli csalás miatt indult polgári perben pénteken. A volt elnök szerint beavatkozik a választásokba a bíróság.

Forrás: MTI2024. 02. 17. 6:00
TRUMP, Donald
Washington, 2024. január 31. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök a szónoki emelvényhez lép a Nemzetközi Kamionsofõr Testvériség (International Brotherhood of Teamsters) szakszervezet washingtoni székházában 2024. január 31-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság szerint Donald Trump valótlanul állapította meg többi között floridai rezidenciájának értékét, amit jóval felülbecsült és ezzel csalást követett el. A volt elnök közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen .

Arthur Engoron, az ügyben eljáró New York-i bíró már tavaly megállapította Donald Trump és családtagjai felelősségét az üzleti perben, a mostani határozat a büntetés mértékéről szólt.

A bírói döntés két évre eltiltotta Donald Trump két fiát, Donald Trump Jr.-t és Eric Trumpot is attól, hogy bármilyen vállalkozás és jogi személyiséggel rendelkező intézmény irányításában részt vegyenek New Yorkban. A Trump Organization két korábbi pénzügyi vezetőjét, Alen Weisselberg pénzügyi igazgatót és Jeffrey McConney-t, a vállalat pénzügyi revizorját a bíró „örökre” eltiltotta attól, hogy pénzügyi ellenőrző tisztséget lássanak el bármilyen, New Yorkban bejegyzett vállalkozásnál. 

Donald Trump ingatlanüzletre szakosodott cégcsoportja, a Trump Organization székhelye New York városa, valamint New York államban jegyezték be.

Kép: Donald Trump (Fotó: Julia Nikhinson)

Donald Trump reagálásában a döntést a választásokba való beavatkozásnak és „hatalommal való zsarnoki visszaélésnek” nevezte, azt hangsúlyozva, hogy az ügynek nem voltak sértettjei, és egyetlen tanú sem mondta azt, hogy csalás történt volna. 

Az igazságszolgáltatási rendszer New York államban, valamint Amerika egészében támadás alatt áll pártos, becsapott, elfogult bírák és ügyészek részéről

– fogalmazott a volt elnök, aki a közösségimédia-oldalán közzétett bejegyzésben azt hangoztatta, hogy minden lehetséges módon harcolni fog „a Joe Biden által irányított tervszerű üldöztetés” ellen.

A pert New York főügyésze, Letitia James indította, aki a bírói döntést győzelemnek nevezte, és úgy fogalmazott, hogy a bíró „minden keményen dolgozó amerikai javára döntött, aki a szabályok szerint játszik”. 

Az ítélethirdetés nyomán megjelent sajtóbeszámolók megállapítják, hogy a főügyészt demokrata párti színekben választották pozíciójába, választási ígérete pedig az volt, hogy Donald Trumpot bíróság elé állíttatja.

Donald Trumpot egy másik ügyben, rágalmazás miatt, szintén New Yorkban 83 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte egy másik bíró még januárban. A volt elnök jelezte, hogy az ellen is fellebbezést nyújt be.


Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök a szónoki emelvényhez lép a Nemzetközi Kamionsofőr Testvériség (International Brotherhood of  Teamsters) szakszervezet washingtoni székházában 2024. január 31-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban (Fotó: Andrew Harnik/MTI/AP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.