Rettegnek Orbán Viktortól és Donald Trumptól

A The Economist, a világ egyik vezető hetilapja címlapsztoriban elemzi Orbán és Trump politikáját. A cikk szerzője megjegyzi: a nemzeti konzervatívokat komolyan kell venni.

Forrás: Mandiner, The Economist2024. 02. 16. 14:10
ORBÁN Viktor; FICO, Robert
Budapest, 2024. január 16. Orbán Viktor miniszterelnök Robert Fico szlovák kormányfõvel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti konzervativizmus növekvő veszedelméről ír a The Economist, a világ egyik vezető hetilapja. A cikkben kiemelt szerep jut Orbán Vikor magyar miniszterelnöknek és Donald Trump korábbi amerikai elnöknek. Mint a Mandiner kiszúrta, a címlapsztoriban elsősorban Orbán és Trump politikáját elemzik.

Az írásban összehasonlítják az általuk képviselt irányvonalat Ronald Reagan és Margaret Thatcher elképzeléseivel, valamint azt is megállapítják, hogy Trump és Orbán részei a globális közösségnek, amelyet egy ideológia köt össze.

Érzik, hogy most övék a konzervativizmus, és igazuk lehet

– állapítja meg a szerző, aki szerint ők nem úgy látják a Nyugatot, mint ragyogó város a dombon, sokkal inkább úgy, mint a bukás előtti Rómát.

A The Economist cikke megjegyzi, akadnak, akik úgy vélik, a nemzeti konzervatívok nem jelentenek veszélyt, és ha többen is hatalomra kerülnének, a következmények miatt a választók legközelebb a világ liberalizmusának helyreállítása mellett döntenének.

Ez a nézet megbocsájthatatlanul önelégült. Már a választási előrejelzések miatt is megérdemlik, hogy komolyan vegyék őket

– áll a cikkben, amely kiemeli, hogy a konzervatívok képesek voltak összefogni a közös ellenségek, például a migráció és a globalistákat támogatók ellen. 

A Mandiner által szemlézett cikkben a szerző rámutat: Donald Trump vezeti a közvélemény-kutatásokat az Egyesült Államokban, Németország második legnagyobb pártja az AfD, 2027-ben pedig Marine Le Pen lehet Franciaország elnöke.

Az összeállítás azt is kiemeli, hogy ideje lenne végre komolyan venni az emberek jogos sérelmeit, példaként említve az illegális migrációt, az aggodalmat, hogy az új technológiák miatt elveszítik a munkájukat, a fiatalok félelmét, mert kiszorulnak a lakáspiacról. Úgy vélik, fontos intézményeket foglal el a baloldali elit.

Ezeknek az aggodalmaknak megvannak a maguk okai, a rajtuk való gúnyolódás pedig csak megerősíti, hogy az elit mennyire elzárkózott

– teszi hozzá a szerző, aki szerint a baloldalnak meg kell mutatnia, hogy képes illiberális politikát is folytatni, mert ha túlságosan finnyás ehhez, akkor nem tudja megvédeni az értékeit a jobboldallal szemben.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.